Otomobilin temeli olarak mühendislik
Otomobil dergileri birkaç sebeple okunuyordur, ya otomobil tutkunuzdur, ya yenilikleri takip ediyorsunuzdur, ya araba alacaksınızdır değiştireceksinizdir. Ama her durumda otomobili seviyorsunuzdur. Otomobil benim de tutkum, birçoğunuzdan farkım ben bir otomobil şirketinde otomobil geliştiriyorum. Hem tutkumla ilgileniyorum hem de bu işten para kazanıyorum J. İşim gereği sizlerle çok çeşitli ortamlarda karşılaşıyorum. İnternette belli başlı otomobil forumlarını takip ediyorum. Sizlerin otomobil hakkında ne kadar çok bilginiz olduğunu görünce mutlu oluyorum. Ancak “otomobil üretim işinin” ne kadar az bilindiğini görünce de oldukça şaşırıyorum.
Bu yüzden otomobil üretim işinin sadece “üretim tesisiyle” sınırlı olmadığını, arkasında birçok değişik mesleğin ve bilgi birikiminin olduğunu dilim döndüğünce bu köşede sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Marketing, Dizayn, Satın Alma mesleklerinden bahsettik.
Gelelim Mühendislik bölümüne. Burada söz konusu olan sadece makine mühendisliğine indirgenmiş mühendislik değil tabii ki, aracın ve motorun geliştirilmesinde görev yapan bütün mühendislik mesleklerinden bahsediyoruz. Her firmanın değişik ve ilginç organizasyon şemaları var. Bazılarını içinde yaşamamıza rağmen bizler bile anlayamıyoruz. Ana Mühendislik bölümlere önce üstten bir bakalım sonra içlerine girip detaylarını inceleyeceğiz.
– Mekanik mühendislik (Powertrain Engineering) arabayı yürüten bütün mekanik organların mühendisliği
– Araç mühendisliği (Vehicle Engineering) Mekanik organlar dışında geri kalan araçtaki tüm parçaların mühendisliği
– Üretim Mühendisliği (Manufacturing Engineering) Adı üstünde araçların üretilebilmesi için genellikle fabrikalarda çalışan ekiplerin oluşturduğu mühendislik.
Mekanik mühendislik (Powertrain Engineering) konusuna girelim birlikte. Aracın en uzun sürede geliştirilen motor, vites kutusu ve ön, arka takım gibi parçaları bu uzmanlık alanındadır. Uzun sürer, çünkü geliştirilmesi çok pahalı olan bu parçaların doğrulanma testleri de çok uzun sürer. Yapılabilecek hatalar, müşteride onarılması zor, pahalı ve imaj kaybettiren problemler yaratabilir. Düşünsenize sattığınız her araç 50.000 km sonrasında yağ yakmaya başlıyor ya da vites dişlileri kırılıyor. Powertrain projeleri, araç projelerinden ayrı bir planlamayla takip edilir, geliştirilir. İşte bu yüzden yeni bir araç piyasaya çıktığı zaman onu ilk inceleyen, test eden otomobil dergisi yazarları klasik cümlelerini yazarlar. “Motor kaputunun altında bir önceki modelden tanıdığımız 1,6 litrelik bir ünite!!! bulunuyor”.
Eskiden Almanya’da Volkswagen ve Mercedes, Fransa ‘da Peugeot ile Renault kendi motorlarını kendi vites kutularını üretip kendi başlarına doğrulamaya çalışırlar ve bu yolda çok para harcarlardı. Araç başına birim maliyette çok ama çok yüksek olurdu. Volkswagen firmasının Audi, Skoda, Seat firmalarını satın almasıyla otomobil sektörüne yeni bir pencere açıldı “Ortak platform kullanımı” Müşterinin görmediği parçalar birçok modelde kullanılabilir oldu
Ne demek ortak platform? Bir örnekle anlatalım, Bir araç için, debriyaj fren ve gaz pedallarını geliştirelim doğrulama testlerini yapalım ve onları bir mağazanın rafına koyalım. Pedal grubuna ihtiyacı olan diğer bir araç projesi de gidip raftan alıp aracına taksın. Sonrasında o pedal grubunu arabaya montaj hattında takan montaj ekipmanları da standartlaşsın.
Pedal grubu örneğini birçok parçaya uygulayabiliriz. IHS Automotive’in yaptığı araştırmaya göre 2017’de Volkswagen grubu “MQB platformunu aşağıdaki modellerin 41 değişik versiyonunda kullanacak.
Volkswagen – Polo, Golf, Golf Plus, Jetta, Touran,
Beetle, Eos, Sharan, Passat, CC.
Audi – A1, A3, Q3, TT
Seat – Ibiza, Lean, Exeo, Alhambra.
Skoda – Fabia, Roomster, Yeti, Octavia, Superb
Aylar önce köşemize nasıl başlamıştık, hatırlayın, Jetta’nın yerine geçecek bir araç üretecektik. Pedal takımının nereden geleceği belli oldu bile.
Önümüzdeki ay mühendisliğe devam ediyoruz.