Peugeot 208 1.2 PureTech 130 HP EAT8 GT
Fransız üretici bir GTI geleneğinin üzerine inşa etmeye devam ettiği B-hatch serisini yeni 208 ile sürdürüyor.
Yazı ve fotoğraflar: Süreyya İzgi
Fransızlar için küçük hatchbackler çok önemlidir. Paris, Marsilya ve Nice gibi kalabalık metropollerden kullanım pratikliği ve park kolaylığı onları vazgeçilmez yaparken özellikle genç kullanıcılar da performans açısından bu modelleri çok önemser. Peugeot 205 ve onu izleyen bestseller 206, büyük ağızlı 207 ile 208 serisi, özellikle GTI’a adını veren ilk Golf’ün önüne geçen 205 GTI ve takipçileri, Renault 5 ve Clio, Citroen Saxo ve C3 gibi modellerle Fransızlar B hatchback sınıfında ağırlığını hissettiregelmiştir. İlk olarak 2012’de yollara çıkan 208, ikinci jenerasyona geçtiği 2019’a ismini korurken motor ailesinden tasarımına tamamen yenilenerek geldi. Ülkemize gelişi pandeminin de etkisiyle bir buçuk sene kadar geciken küçük aslan, geçen ay Sirkeci-Harem feribotunda mesafenin korunduğu lansmanla otomobil medyasına tanıtıldı ve satışa sunuldu.
Markanın yeni B modeli 208’i tasarlayan Yann Beurel, hemen hemen aynı yüzü 2008’e de taşımıştı. Aynı şekilde Peugeot’nun yeni nesil i-Cockpit’i ilk 208’de kendini göstermiş, sonra 2008’e de uygulandı. Bu alışıldık bir durum, birçok markada hatchbackler yükselince crossover oluyor. Peugeot 208’in birçok geometrik özelliği, grubun Alman temsilcisi kuzeni Opel Corsa ile aynı. PSA’nın Opel’i satın almasıyla 208 ile rakipken “sister” haline gelen Corsa, PSA’nın Common Modular Platform’u üzerinde geliştirildi. Ama tabii ki giydikleri kıyafet farklı. Gerçi Corsa’ya yeterince Opel değil, Alman Peugeot’su eleştirisi yapmıştık ama 208, bildiğimiz, safkan Peugeot! Doğrusu modellerin giderek birbirine benzediği ortamda bu kadar karakterli otomobilleri uzun zamandır göremiyorduk. İlk bakınca düşündüğüm “ne kadar genç görünümlü” fikrimi kullanımda da koruduğunu görmek, heyecan verici bir durum. Şimdilik sadece 5 kapılı üretiliyor olsa da!
Göz alıcı burun tasarımı ve gövde hatlarının ardında kabinde 2008’in i-cockpit’iyle karşılaşıyoruz. Sadece kokpit olsa iyi, pedallardan direksiyon simidine, üç boyutlu gösterge panelinden vites konsoluna her şey 208’e taşınmış. Tamam, bu da bir mühendisliktir ama belki hot hatch (gibi görünüyor!) diye daha farklı bir şeyler mi olmalıymış… Bakalım, belki GTI’da görürüz onları.
Ben Peugeot’nun küçük direksiyonlarını sevmeyenlerdenim, sonuçta hayati bir iş yapıyorsunuz, direksiyon çapıyla biraz ele gelmeli, go-kart kullanmıyoruz! Ama bu beklentimin direksiyonun üzerinden görülen i-cockpit özellikleri nedeniyle yakın vadede hayata geçmesini beklememem gerek. Sürüş sırasında hem ebadı hem de hafifliğiyle işin ciddiyetini hissettiremiyor. i-Cockpit’i perdelememesi için direksiyonu alçaltmak gerekiyor ki o zaman da ideal sürüş pozisyonu darbe alıyor sanki. Yol hislerinin de zayıf olduğunu düşünüyorum. Yok yok, ben bu i-Cockpit işini hala sevmiyorum. Bir başka sevmediğim, ısınamadığım konu da otonom sürüş. Ne ki 208’de de karşıma çıktı bu şeytan icadı özellik!.. Ben sürüşte tüm kontrolün elimdeolmasını tercih ediyorum, işime karışılmasını da hiç sevmiyorum. Ama bunlardan keyif alan modernistler de çok…
Deneme otomobilimiz GT donanım versiyonuydu, daha düşük versiyonlarda bu kadar sportif koltuklar ya da trim malzemeleri olduğunu sanmıyorum. Ama hepsinde karşılaşacağımız bir durum var ki arkada oturma alanı biraz kısıtlı, sıkışık yolculuklara hazır olmalı. Büyük açılan cam tavan sayesinde içinde klostrofobik durumlar yaşanmıyor.
Otomobilin bagaj hacmi, temel rakipleri Renault Clio, Seat Ibiza ve VW Polo’nun gerisinde. Yükleme eşiği de biraz yüksek.
Motorlar küçülürken üç silindirliler parlayan yıldızlarıyla yeniden baş tacı edildiler. Bir çok PSA modelinden tanıdığımız yıllardır Engine of the Year ödülünü kimselere kaptırmayan 3 silindirli 1.2 litrelik PureTech motor, yırtık sesiyle 208 kaputunun altında da karakterini ortaya koyuyor. Küçük hacminden beklenmedik derecede ateşli olan motor, arkasına turbo desteğini alıp eğlenceli sürüş partileri yapmaya uygun. 8.7 saniyelik 0-100 akselerasyon derecesi bir yana, tork grafiği de iniş ve çıkışlarıyla kendini hissettiriyor. Sportif sürüş isteği içerisinde olanlar için 8 ileri vitesli EAT8 şanzımanı direksiyon üzerinden manuel olarak kullanma şansı da sunuluyor.
Yeni 208, Peugeot için bir devrim değil ama serinin, küçük hatchback geleneğinin devamı başarılı bir evrim modeli. Kendisine baktıran tasarımı, kaliteli görünen iç mekan aksamlarıyla genç kitleleri hedefliyor. Sürüşü motorun gücüne paralel olarak belki çok performanslı sayılmaz ama yine de kendi çapında eğlenceli.
Özellikle GT donanım paketinde çok zengin ekipman listesine sahip olan otomobilde 10 inçlik dokunmatik ekrandan adaptif hız sabitleme sistemine, yükseklik ayarlı yolcu koltuğundan aktif şerit takip sistemine yok yok.
Cazip lansman fiyatlarıyla sunulan 208, rakamların uçtuğu ortamda nispeten çekici gelebilir ama birkaç ay sonra nerelerde gezineceği belli değil.
+ Konforlu sürüş
+ Kaliteli malzemeler
+ Yol tutuş
+ Motor sesi
– Küçük direksiyon simidi
– Yetersiz direksiyon tepkileri
– Sınırlı geri görüş
Yakıt tipi: Benzinli
Motor hacmi (cc): 1199
Motor gücü (HP/d/d): 130@5500
Maksimum tork (Nm/d/d): 230@1750
Vites kutusu: 8 ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 208
0-100 km/s hızlanma (sn): 8.7
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.4/4.0/4.5
Ağırlık (kg): 1158
U/G/Y (mm): 4055/1745/1430
Aks mesafesi (mm): 2540
Bagaj hacmi (lt): 311/1081