Yeni 208

Peugeot 408 1.2 PureTech EAT8 GT

 Peugeot 408 1.2 PureTech EAT8 GT

Markalar arası Stellantis birleşmesinden çok önce, PSA Group iken grup bünyesindeki marka hiyerarşisi netleşmişti aslında. En üstte en lüks, en süslü, en pahalı DS, hemen altında Peugeot, ondan sonra da Citroën ve Opel. Bu kompakt coupé SUV konseptinde denemelere Citroën C4X ile başlamıştık. Şimdi sıra geldi Peugeot temsilcisine. Grup belli ki Peugeot 408’i daha öne çıkarıyor, daha fiyakalı bir görüntü çiziyor, imajı daha yüksek tutuyor. Otomobil endamıyla Citroen C4X ile birbir aynı. Geçmişten bu güne Volkswagen Group’un VW’den Audi’ye, Seat’tan Skoda’ya yaptığını şimdi PSA Group yapıyor. Gerçi önceden de yoğun paylaşımlar vardı ama şimdiki kadar göz önünde değildi. Marka kimliğini yansıtan yüz ve bakışlar dışında siluet aynı, gövde formu aynı, ölçüler yakın ama imajlar çok farklı. Ve C4X için yaptığımız yorumu burada 408 için de tekrarlayalım: “Tanımlaması zor bir gövde formatı, yükseltilmiş 308 gibi ama SUV ya da crossover gibi de değil, yüksek ve değişken ama MPV değil, kocaman bagajı var ama SW de değil. Kalıpları zorlayan ilginç bir yaklaşım. Halkı Mercedes-Benz GLC ya da BMW X6 tasarımıyla buluşturma gayesi gibi deyip sıyrılalım haydi işin içinden. Coupé SUV’umsu işte. Ya da Renault Arkana rakibi… Kendince bir tasarım stili”… Farklı bir durum yok çünkü. Evet şimdiki trend bu, kompakt fastbackler. Peugeot 408, Citroën C4X ve DS4 düşünüldüğünde bu formun en uzunu. Boyu 4687 mm olan 408, C4X’ten 87 mm uzun. Peugeot 408’in 1487 mm yüksekliğine karşılık C4X 1525 mm ile kardeşine 3.8 cm tepeden bakıyor. Aks mesafeleri arasında 2670/2787 mmlik, 11.7 cm’lik 408 lehine bir fazlalık var. Bu da otomobilin Citroën C5X’e de rakip sayılmasına yol açıyor.

Eskiden çok yönlülük önce station wagonlarla, sonra MPV’lerle ifade edilirdi. Bunlara biraz da sportif ruh ve coupé görünüm eklediğinizde ortaya 408, C4X, Arkana, X6, GLC, hatta Urus gibi otomobiller çıkıyor. Herkesin bütçesine göre seçimini yapma özgürlüğüne sahip. Her markada olduğu gibi Peugeot 408’de de tasarımcılar, marka dilini dışından içine tüm detaylarla özgünleştirme yolunu seçmiş. Ama otomobiller ortak mekanik aksamların üzerinde ilerliyor. Peugeot 408’in yüzü Citroën C4X’ten daha gösterişli. İri Peugeot aslanı, kuyumcu vitrini gibi görünen bir ızgaranın üzerine yerleştirilmiş. Burun keskin bakışlı ince Matrix Full LED farlarla şişkin ön çamurluklara bağlanıyor. Çamurlukların üzerinde tıpkı 308’deki gibi büyük Peugeot aslanı yer alıyor. Akıcı siluet, fastback gövde formuyla arkaya doğru bir coupé gibi alçalıyor ve birden yüksekte bitiyor. Dinamik bir görüntü.

Kabine girince yeni 308’deki ambians kendisini hissettiriyor hemen. Yumuşak dokunuşlu kokpit malzemesi Citroën’den daha yüksek kalite algısı yaratıyor. Markanın i-Cockpit’e inancı tam gaz devam ediyor. Oysa seveni kadar sevmeyeni de var göstergelere yukardan bakmayı. Direksiyonun küçük olması da eleştiri toplayan unsurlardan biri. Göstergelere ısıtmalı direksiyon simidinin içinden değil de yukarısından bakmak… Bana göre koltuk ayarlamayı zorlaştıran, geleneksele açılmış tuhaf bir savaş bu. İstediğiniz gibi oturamıyorsunuz, koltuğu da direksiyonu da göstergelere göre ayarlamak gerekiyor. Gösterge tabloları zaten PSA otomobillerinde fiyakasını i-Cockpit sonrası kaybetti. Yeteri kadar aydınlatıcı değiller. Ancak geleneksel göstergeler seçilirse kriz nispeten hafifliyor. Bu kadar i-Cockpit tutkusu gerçekten gerekli mi tartışmaya açık. Biraz teknoloji gösterisi, biraz üretim maliyetleri indirimi… Ha, bakınca kimileri için de dijitallik etkileyici bir yenilik! Direksiyonun üzerindeki kumandalardan hız sabitleme sistemi için de daha kullanışlı örnekler görmüştüm. Biraz Fransızca gramer kuralları gibi, anlam veremeseniz de o öyle, o şekilde kullanamız gerekiyor!

 

Sürücünün gösterge tablosu 10 inç ebadında. Orta konsoldaki yine 10 inçlik dokunmatik multimedya ekranı, araçla ilgili ayarlarını yapmayı sağlıyor. Ancak ekrandaki ikonların biraz daha büyük olması yararlı olabilirdi. Ekranın altında sık kullanılan ayarların yerleştirilebildiği yine dokunmatik bir panel var; i-Toggles. Belki ikonları büyükmezken buna güvendi Peugeot tasarımcıları! Bu kişiselleştirilebilir ince panelin altında yan yana sıralanmış fiziksel düğmeler ise neden dokunmatik yapılmıyor, onu hiç anlamıyorum. Belki estetik kaygılara dokunmak istemiyor Peugeot tasarımcıları! Otomobilin gelişmiş bağlanabilirlik olanaklarından söz edersek, PSA markaları bu konuda bir hayli ileri seviyedeler malum. Aynı anda iki telefonun bağlanabildiği Peugeot 408 kabininde dört de ayrı USB girişi var, durum böyle. Otomobilde dijital güvenlik sistemleri de gövdenin dört bir yanını sarıyor. Fren destek sisteminden trafik işaretleri tanımaya, şerit korumadan otonom sürüşe, ne arasanız emrinizde. Dört kameraya sahip 360 derece park destek sistemi de park ederken yanınızda. Otomobilin kör nokta algılama sistemi, 75 metreye kadar algılama özelliğine sahip.

Peugeot 408’in vites konsolu diğer PSA markalarından tanıdık. Mesela sürgülü vites kolu, Opel Mokka’yla ortak kullanımda. Yerleşimler değişil olsa da ana unsurlar Citroën C4X ile aynı. Ondan piano black kaplama olan yerler 408’de mat plastik. Sürüş modu sport, normal ve eco arasından seçilebiliyor. Otomobilin küçük direksiyon simidinin ardında yer alan minik paddle shift kumandalarıyla vitesler manuel olarak da değiştirilebiliyor. Ekranlar veya dokunmatik bölümler için parmak izi sorunsalı 408’de de devam ediyor.

Huzurlu, kaliteli bir ortamdasınız. Aile içinden gidersek 308’e göre daha yüksekte oturuyorsunuz. Ama bu gerçek bir SUV yüksekliği değil. Sadece biraz daha yukarıdasınız. Açılabilir cam tavan sayesinde kabin ferah, şıkır şıkır. Bu hemen hissediliyor. Sportif tasarımlı şık koltuklar, savrulmayı önleyen yanal takviyeleri ve baldır destekleriyle rahat ettiriyor. Elektrik kumandalı ve -donanımına göre!- masaj fonksiyonlu ön koltukların minderleri rahat, diz mesafesi cömert, kol dayanaklı arka koltukların camları ise karartılmış. Koltukların rahatlık sırrı grubun Alman temsilcisi Opel’den geliyor. “Alman Opel”in yıllardır vazgeçmeden anlattığı AGR sertifikalı koltukları Peugeot 408’de karşımıza çıkıyor. Arkada mesafeler C4X’e göre daha geniş. Bunda tabii ki daha fazla olan aks mesafesinin etkisi hissediliyor. Ama, olağanüstü bacak mesafesi, baş mesafesi ile eşit derecede eşleşmiyor. 1,80 boyundaysanız ve arkada oturuyorsanız, başınızın üst kısmı tavana değebilir. Biraz öne doğru kakılmak gerekebilir. Coupé formun getirdikleriyle götürdüklerini kıyaslamak gereken bir durum!

Otomobilin görüş açılarının yetmediği yerlerde, mesela arka çapraz görüşte imdadınıza gelişmiş destek sistemleri yetişiyor. Otomobilin 535 litrelik bagaj hacmi C4X’ten 25 litre daha büyük. Arka koltuk sırtlıklarının katlanma imkanı da sunuluyor. O zaman bagaj hacmi 1611 litreye yükseliyor.

Peugeot 408’in bütün yürüyen aksamı PSA depolarından, yılların ödüllü mekanikleri. 1.2 litrelik üç silindirli benzinli motor, 8 ileri vitesli çift kavramalı EAT8 otomatik şanzıman… Günümüz koşullarında 130 HP’lik makul performans için yeterli bir hacim, verimli bir motor, makul çekiş düzeyi. Çıldırmamak lazım, zaman ekonomi zamanı. İhtiraslı sürücüler için sürüş moodunu tercihlerine göre belirleme imkanı da sunuluyor. Ama sportif sürüşün anlamı daha fazla tüketim daha çok yıpranan lastikler ve tabii balatalar. Herkesin kendi sürüş stili. Öyle etkileyici motor sesi beklemeyin, otomobiller gibi motorların da özgün karakterlerinin zayıfladığı bir dönemdeyiz ve sanki geri dönüşü yok gibi…

Bu otomobilin sürüş karakteri konfor üzerine kurulu. Kabindeki genişlikler, süspansiyonun getirdiği rahatlıkla birleşince Peugeot 408, bir konfor otomobiline dönüşüyor.

Peugeot 408 bugün ülkemizde Allure ve GT donanım paketleriyle satılıyor. 1.283.000 TL’ye aile içinden Citroën C4X’e olduğu kadar daha yukarılardan Audi Q3, Cupra Formantor, Renault Arkana gibi modellere rakip olabilecek ilginç bir otomobile ulaşılabiliyor. Trendy bir seçim.