Yeni 208

Peugeot 508 1.5 HDi GT Line

 Peugeot 508 1.5 HDi GT Line

Coupé görünümlü beş kapılı sportif fastback 508, üstlendiği markanın amiral gemisi rolünü hakkını vererek canlandırıyor. Birçok özelliğiyle çok iyi bir otomobil yeni Peugeot 508.

Aslında ikinci kuşak Peugeot 508, yollara çıkalı bir yıldan fazla oluyor. Ama birçok çekici modelin başına dert olan ekonomik koşullar, onun da pazara girişini geciktirdi. Ama Peugeot Türkiye cesur bir adımla, geç de olsa 508’i hem de makul sayılabilecek lansman fiyatlarıyla otomobilseverlerle buluşturdu. Öyle ya, lansmanı 1.5 sene önce yapılmıştı. Ekonomideki belirsizlikler nedeniyle bundan böyle birçok modeli göremeyeceğiz ya da gecikmeli olarak yollarımızda göreceğiz. Bu güzel otomobilin satış grafiğini hep birlikte göreceğiz.

2011’de tanıtılan ilk 508’e göre dönemin çizgilerini yansıtan çok daha modern bir tasarıma sahip olan yeni 508’de heykelsi klasik bir duruş hakim. Tasarımı yollarda belki de hiç olmadığı kadar ilgi topluyor. Kimbilir, belki de insanlar yeni modeller görmeye hasret kaldı! Otomobilin burnu ışıltılı ızgara sayesinde mücevher vitrini gibi görünüyor. Dört kapılı coupé formlu gövde fastback olarak sonlanıyor. Önceki nesil ile kıyaslandığında toplam uzunluğu 8 cm kısalan aracın dingil mesafesi ise 2,4 cm kısaldı. Son on yılda düşüş gösteren geleneksel D sedan satışları, Avrupa pazarında ise son dört yıldır mevcut seviyesini koruyor. Ama tercihlerde bir değişim olduğu ortada. Tüketim alışkanlıklarındaki değişim ve özellikle tasarımsal heyecan beklentisi, müşterilerin SUV segmentine kaymasına neden olurken büyük hacimli sedan otomobillerin hayatta kalması için daha fazla kullanım özellikleri ve özgün bir tasarım sunması gerekiyor. Müşterilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran Yeni Peugeot 508 tasarımcıları, alışagelmiş geleneksel bagaj kapağına sahip dört kapılı sedan yerine beş kapılı ve bagaj kapağı arka camla birlikte açılan “fastback” gövde tipine sahip bir coupé-sedan formu tercih etmişler. Bu tasarım tercihi de otomobilin rakiplerini VW Passat ya da Renault Talisman olmaktan çıkarıyor. Marka yöneticileri kendilerine Audi A5 Sportback gibi bir hedef belirlemiş olsa da gerçekte rakip olacak iki model Opel Insignia ve VW Arteon olacak. “Hangar” kapağının üzerindeki spoyler sportif tasarımın finali niteliğinde. Kapılardaysa çerçeve yok.

İç mekanda modern çizgiler hakim. Gerek 3008’den tanıdığımız piyano tuşları gibi dizilmiş düğmeler gerekse ekran yerleşimi gayet ergonomik görünüyor. Küçük direksiyondan herkes hoşlanmıyor. Keza direksiyonun üzerine konumlu i-Cockpit isimli göstergelerden de. Alışkanlık meselesi. Dijital gösterge tablosu gece sürüşlerinde gündüze göre daha iyi görülüyor. Bir Aston Martin stili olarak ters yönde çalışan devir saati, göze hoş geliyor. Allure donanımından itibaren sunulan 10 inçlik dokunmatik yüksek çözünürlüklü ekran, kalite hissini artırıyor. Kendine özgü, zarif ve kaliteli bir havası olan kabinin cam tavana ihtiyacı var. Çünkü coupé form uğruna basık tutulan tavan herkese göre değil. Uzun boylu yolcuları arkada cennet beklemiyor, tavanı basık bulanlar çıkacaktır. Ama iç mekanın huzur ve güven verdiği de bir gerçek. Çerçevesiz camlar güzel ama arka kapıda açılmayan kelebek camı biraz garip duruyor. Çanta askısı da takılabilir, dengenizi kaybedip üzerine yığılsanız kırılabilir de. Kapı camı da tam açılmıyor. İkisi de tuhaf. Peugeot artık kimsenin camlar açık dolaşmadığını düşünüyor herhalde. PSA’nın cam olayına el atması gerekiyor, kardeş marka Citroen’in Cactus’ünde de arka cam sadece tilt aralanıyordu! Subaru’nun geçmişteki çerçevesiz kapıları ışık tutabilir mesela! 508 kabininde oturma alanlarıysa D segmenti standartlarında oldukça geniş, koltuklar konforlu ve arkada diz mesafeleri de rahat ettiriyor. Benzer düzeyde iyi sürüş pozisyonuna Jaguar XE’de sahip olduğumu hatırlıyorum. Sürücü koltuğuna yerleştiğinizde otomobille bütünleştiğinizi hissettiriyor, “sürücü otomobiliyim ben diyor”! Yok bu sürüş lezzetinden hoşlanmıyorsanız otomobili otonom sürüşe de alabilirsiniz. Türkiye yolları için hiç gerçekçi ve güvenli bulmadığım otonom sürüş medeni koşullar için. Bizde ancak eşe dosta hava atmaya yarayabilir!

 

Bana göre temel unsurlardan Focal müzik sistemiyse yolculuk keyfini artıran high end standartlarda. Tabii bunlar GT Line seviyesinde karşılaşılabilecek ekipmanlar. Kokpitteki bağlanabilirlik özellikleri sürüşe keyif katan güncel özelliklerden. Dünyadan kopmadan coşkulu sürüşler için… Vites konsolundaki telefon şarj ünitesi gerçekten güzel ve fonksiyonel bir tasarıma sahip. USB girişi de kimi markalardaki gibi insanların gözüne sokulmayacak ama kendisini de aratmayacak şekilde konumlandırılmış.

Hangar kapısı gibi büyük bagaj kapağının ardında devasa bir hacim var. Ama bu kapasiteye ulaşabilmek için yüksekten atlamak gerekiyor! Eşik bir hayli yüksek tutulmuş. Kapağı kabinden otomatik açmak için direksiyonun solundaki düğmeye iki kez basmak yeterli.

Test aracımızın kalbinde 130 HP’lik BlueHDi bir dizel makine vardı. 3008’den de tanıdığımız bu motor, güçlü çekişi ve sessizliğinin yanında düşük tüketimiyle göz kamaştırıyor. PSA’nın belki de en büyük zaferi yakıt ekonomisinde ulaştığı nokta. Emisyonda da hiç fena değiller. Dizel yolun sonuna geliyor deniliyorsa da grup markalarının kolay vazgeçeceğini düşünmüyorum. EAT8 çift kavramalı vites kutusuyla kombine edilmiş motor, minimize edilmiş mekanikle shift by wire kablolu aktarım sağlıyor. Şanzımanı direksiyonun arkasındaki pedalcıklarla elle de yönetmek mümkün. Test süresince 1.4 tonluk otomobille her sürüş koşulunda 100 km/5.0 litrenin altında kalabildik.

 

Fransız üretici SUV modelleriyle yaptığı D segmentinde de sürdürmek istiyor. Ülkemize gecikmeli gelen modelin hak ettiği ilgi ve değeri bulması gerek…

 

+ Güçlü kullanım hissi, yol tutuş

+ Sürüş pozisyonu

+ Kuvvetli çekiş, sessiz motor

+ Düşük tüketim

+ Konfor

+ Bağlanabilirlik

– Arka kapı kelebek camları

– Yüksek bagaj eşiği

 

 

Yakıt Tipi : Dizel

Motor Hacmi (cc) : 1499

Motor Gücü (HP) : 130@3750

Maksimum Tork (Nm) : 300@1.750

Vites Kutusu : 8 ileri EAT Çift kavramalı otomatik

Maksimum Hız (km/s) : 208

0-100 km/s hızlanma (sn) : 10.0

Tüketim (şehiriçi/şehirdışı/karma) (lt/100km) : 3.4 / 4.4 / 3.8

Ağırlık (kg) : 1420

U/G/Y (mm) : 4750 / 1859 / 1403

Aks Mesafesi (mm) : 2793

Bagaj Hacmi (lt) : 487/1537