Yeni 208

Renault Megane Sedan 1.2 TCe EDC

 Renault Megane Sedan 1.2 TCe EDC

Renault Megane Sedan 1.2 16V EDC

Bundan yaklaşık 25 yıl önceki halefiyle bir test yapmış olsak model ismini kısaca “Renault 9 GTE Broadway” deyip geçerdik. Oysa şimdi motor hacmi, motor gücü, yakıt türü, donanım seviyesi ve şanzıman seçeneğini bile ayrı ayrı yazıyorsunuz. Oyak Renault tarafından aynı fabrikada, en çağdaş üretim metotları ile üretilen güncel modelimiz ise “Renault Mégane Sedan 1.2 Tce Icon 130bg Icon”.

Adından da anlaşılacağı gibi 1,2 litre hacminde 4 silindirli Turbo beslemeli ve 130 HP güç çıkaran benzinli bir makinenin takılı olduğu en yüksek donanım seviyesine sahip C sınıfı sedan bu ayki test sayfalarımızın konuğu. Oyak Renault, markanın C sınıfı sedan modellerini 1985 yılının Mart ayından beri kesintisiz olarak üretiyor. Sırasıyla R9, R19, Mégane I, Mégane2 ve Fluence modellerinden sonra geçtiğimiz sonbahardan itibaren hummalı bir şekilde markanın yeni C sınıfı sedan karoseri üretiliyor. Geçtiğimiz yılın sonunda yenilenen Mégane Hatchback ve D sınıfı Talisman ile ortak platformda türetilen Mégane Sedan, tıpkı diğer ikisi gibi aynı yüze ve benzer tasarım öğelerine sahip. Üstelik belki de dikkatli gözler tarafından bakıldığında büyük kardeşi Talisman ile aralarındaki fark ayırt edilebiliyor. Renault tıpkı Alman rakibi VW gibi C ve D sınıfı sedan modellerini birbirine çok benzer bir tasarımla üretiyor.

Renault Megane Sedan 1.2 16V Turbo EDC

Yaz aylarında GT Line donanım seviyesindeki hatchback kardeşini test etmiştik. Bu testi dergimizin 42.sayısından tekrar okuyabilirsiniz. Sedan modelimizde, daha önce test ettiğimiz Hatchback GT Line paketine çok yakın özellikler barındıran ICON seviyesinin en aksesuarlı modelini kullandık. Bir üst sınıftaki Talisman modeli ile kalite ve konfor seviyesi olarak pek de fark kalmadığı anlaşılıyor. Hatta donanım seviyelerinin ve kokpitin neredeyse birebir aynı olduğuna şüphe ettim. Ancak boyutları itibarıyla doğal olarak Talisman’ın kabininin, Megane Sedan’a oranla daha hacimli olduğuna ince hesap mukayeseleriyle ikna olabildik. Uzun lafın kısası, C ve D sınıfı Renault markasında hem iç hem de dış tasarımda eşitlenmiş gibi gözüküyor.

Renault Megane Sedan 1.2 16V Turbo EDC

Kabinde daha önce test etmiş olduğumuz Talisman ve Mégane HB modellerindekiyle birebir aynı çalışan R-Link adı verilen bir multimedya ekranı bulunuyor. Çok fonksiyonlu bu ekran, boyut olarak da oldukça büyük ve 8,7 inçlik boyuyla Volvo XC90 ve Tesla S modellerindeki gibi dikey yerleştirilmiş bir tablet bilgisayardan ibaret gözüküyor. İlk aşamada oldukça karmaşıkmış gibi gözüken sisteme kısa süre içinde alışmanız ve hızlı şekilde menüleri içinde dolaşmanız için birkaç trafik sıkışıklığına takılmak yeterli oluyor. Otomobilin sürüş özellikleri ve seçenekleri de bu ekran üzerinden ayarlanabiliyor. Ekonomik, konforlu, sportif ve kişiselleştirilmiş sürüş özellikleri menüsüne ayrıca vites seçicisinin arkasındaki tek bir düğme vasıtasıyla da ulaşabiliyorsunuz. Yine de alışana dek pek pratik değil… Her sürüş seçeneği ayrı bir renkle ifade edilmiş ve tercihinize göre seçeneğin rengi ana göstergede, R-Link Multi Sense tablet ekranında ve kapı iç döşemelerindeki ışıklı şeritlerde belirtiliyor. Konfor seçeneğinde deri döşemeli ortopedik elektrikli sürücü koltuğunuz 3 ayrı düzende vücudunuza masaj da yapabiliyor. Koltuğun yükseklik ve sırtlık ayarı manuel yapılabiliyor. Testini gerçekleştirdiğimiz Icon modelinde bir de Head-Up display mevcuttu. Bunun da bir seçenek olduğunu ve ana menüden kapatılabildiğini hatırlatmakta yarar var.

Renault Megane Sedan 1.2 16V Turbo EDC

Adaptif Cruise Control, Şerit Takip Sistemi ve Eller Serbest Park Sistemi gibi sofistike donanımların her birisine direksiyonun üzerindeki düğmeler ve Multi Sense ekranı üzerinden ulaşabiliyorsunuz. İklimlendirme ve kalorifer düğmelerinin ayrıca kokpit üzerinde klasik düğmelerle kumanda edilebiliyor olması ergonomi konusunda Megane Sedan’ın tam not almasını sağlıyor. Cruise Control sisteminin kumanda düğmesinin vites konsolundaki yerini Talisman testimizde konu etmiştik. Klasik -anlaşılmaz- bir Fransız pratikliği olduğunu algılayabilmeniz için biraz bu otomobillerle yol yapmanız gerekiyor. Aksi halde tasarımcıya sövmeniz içten bile değil!..

Kabinin ferahlığı ve rakipleriyle boy ölçüşen genişliği elektrikli cam tavan opsiyonu sayesinde daha büyükmüş gibi bir algı yaratıyor. Böylelikle bir üst sınıftaki Talisman’dan bile algısal olarak daha geniş bir kabine sahip olduğunu hissettik. Bagaj hacmine gelirsek, sınıfının en büyüklerinden biri ancak ne yazık ki alengirli (!) bagaj kapağını ancak uzaktan kumanda üzerindeki düğmeyle açabildik. Ayağımızı arabanın arkasında tamponun altına doğru uzattığımızda kapağın açılması gerekiyordu. Biz bunu beceremedik, uzaktan kumanda üzerinden açtık. Gelecek yıl bagaj açma konusunu pratikleştirmek için bir çözüm uygulanacak. Koltukları yatırdığımızda zaten devasa olan bagaj hacmi neredeyse 987 litreye kadar çıkartılabiliyor.

Renault Megane Sedan 1.2 16V Turbo EDC Renault Megane Sedan 1.2 16V Turbo EDC

Kabindeki malzeme kalitesi bir üst sınıf Talisman’a gönderme yapıyor. Testini gerçekleştirdiğimiz en yüksek donanım ve aksesuar seviyesi olan model olduğu için de prestijin bu derece etkili olabileceğini düşünüyorum. Gerek elektronik donanımların, gerekse krom kaplamalı dış tasarım öğelerinin verdiği zenginliğin çok şık bir tasarımla birleşmesi nedeniyle, otomobilin makam aracı olarak kullanılabilmesi mümkün gözüküyor. Ancak eleştirmeden geçemeyeceğim bir ayrıntı var ki, daha önce de Egea testi sırasında dikkatimi çekmişti. Koyu bir karoseri rengi içerisine siyah deri döşeme ve siyah kaplamalarla kabini boğduğunuzda, otomobil ne kadar seçkin ve çağdaş olsa bile, göz zevkine batan bir uyumsuzluk meydana geliyor. Jant seçiminden tasarım estetiğine kadar bütünsellik arz eden bir şıklığı, lacivert boyalı karoseriyle uyumlu taba veya bej renkli iç renklerle bezemiş olsalarmış tadından yenmezmiş demeden edemiyorum.

Renault Megane Sedan 1.2 16V Turbo EDC Renault Megane Sedan 1.2 16V Turbo EDC

Son olarak ilk Mégane serisinden günümüze ulaşan benzinli Tce motor teknolojisiyle Renault bu konuda da sınıf kurallarını belirliyor diyebiliyoruz. 1,2 litrelik 4 silindirli motor 130 HP güç ve 205 Nm tork üretiyor. Çift kavramalı 7 oranlı EDC şanzımanla uyum içinde çalışıyor. Ancak her otomatikleştirilmiş şanzımanda olduğu gibi zaman zaman boşluklarla karşılaşabiliyorsunuz. Vites geçişleri sarsıntısız ve akıcı. VW’nin DSG’si gibi mekanik gürültüler yapmıyor, Meganelarda kullanıdığı dönemden kalma adı çıkmış kötü şöhreti de yok! Her küçük hacimli turbo destekli motorda olduğu gibi yüksek devirlerde gürültü hissediliyor. Mégane mükemmel bir ses yalıtımına sahip olduğu için motor gürültüsünü negatif bir ayrıntı olarak algılamak doğru olmaz. Süspansiyon sertliği iyi ayarlanmış olduğundan dolayı yol tutuşu yine bir üst sınıf seviyesinde bulunuyor. Rahatsız edici sarsıntılar ve tümseklerde hissedilme potansiyeli olan tıkırtılara Mégane Sedan’da rastlayamadık. İlerlemiş kilometrelerde ve yıllar geçtikten sona kokpit akustiğinin ilk günkü gibi olup olmayacağı merak konusu… Yol tutuş konusuna gelirsek, geçmişte sedan R9’ların hatchback kardeşi R11’lere göre daha dengeli ve daha iyi yol tutmasına da nazire yaparak Mégane IV Sedan’ın hatchback kardeşinden çok da farklı olmadığını söylemeliyiz. Bagaj uzantısı gövdeyi öyle akıcı ve doğal tamamlıyor ki, sonradan eklenmiş bir sırt çantası etkisi yaratmıyor. Virajlarda rafine sürüş dinamikleri hissettiren genç sedan, çizgisini bozmuyor, arkadan kopmalar yaşatmıyor. Elektrik destekli direksiyon eski Renault “dümen”leri düşünüldüğünde bir aile sedanı için yeterince keskin ve direkt. Bunların yanına elektronik destek ünitelerini de eklediğimizde gayet dinamik ve güven veren bir otomobil Mégane Sedan.

Temmuz 2016’dan itibaren Oyak Renault’un Bursa tesislerinde halefi Fluence’ın yerine üretilen Mégane Sedan, bu donanım ve aksesuar seviyesiyle 111.650 TL anahtar teslim fiyatına satılıyor. Burada saydığımız tüm ekipmanları çıkardığınız takdirde, tabiri caiz olarak 89.100 TL çıplak fiyata sahip bulunuyor. Yeni bir otomobilde ne tür beklentilere sahipsiniz veya çağdaş ekipmanlardan olmazsa olmazlarınız nelerdir diye oturup alt alta irdelemeden zaten otomobil almamalıyız. Ancak yerli bir otomobilin ulaşılabilir fiyatının bile 90 bin TL civarına yükseldiğini görünce, eksiksiz ve yüksek teknolojiye sahip ürünler çıkaran yerli otomobil sanayine öncelik vermenin daha akıllıca olacağını düşünüyoruz.

+ Akıcı performans

+ Yüksek konfor seviyesi

+ Zengin ekipman

+ Sofistike donanımlara rağmen

kullanışlılık

+ Prestijli ve güçlü marka/model imajı

– Basık ve sıkışık algısı veren kabin

tasarımı

– Açılma konusunda inatçı davrana

bagaj kapağı

– Karoseri ile uyumsuz iç trim rengi

Yakıt Tipi: Benzin

Motor Hacmi (cc): 1198

Motor Gücü (HP): 130@5500

Maksimum Tork (Nm): 205@2000 d/d

Vites Kutusu: 7-ileri EDC Otomatik

Maksimum Hız (km/s): 200

0-100 km/s hızlanma (sn): 10,9

Tüketim (şehiriçi/şehirdışı/karma) (lt/100km): 6,8 / 4,8 / 5,5

Ağırlık (kg): 1390

U/G/Y (mm): 4632/1814/1443

Aks Mesafes (mm): 2711

Bagaj Hacmi (lt): 503/987