Yeni 208

Renault Talisman 1.6 dCi EDC

 Renault Talisman 1.6 dCi EDC

Renault Talisman 1.6 dCi EDC

 

Günün birinde direksiyonuna ilk oturduğum R12 üreticisi markanın 45 yıl sonra böyle bir teknoloji gemisi üreteceğini söyleselerdi asla inanmazdım.R12, R18 ve R21 sonrası uzun bir süre Laguna ismiyle D sınıfında ilerleyen Renault, tıpkı ezeli rakipleri Peugeot, Ford, Opel ve VW gibi artık E sınıfı modellerine nokta koymuş bulunuyor. Vel Satis’in düşük satış macerasından sonra köklü markanın hem Laguna hem de Vel Satis sonrası kısa bir süre Laguna’dan türetilen Latitude programlarına son verip, her iki modelin yerine yalnızca D segmentini ayakta tutabilecek bir stratejiyle tek markaya yüklenmesi, tıpkı saydığımız rakip firmaların izinden gitmesini ispatlıyor. Hatırlayacak olursak D sınıfı liderleri 508, Mondeo, Insignia ve Passat ötesinde E sınıfına ait artık ne bir 607 var, ne bir Scorpio, ne Omega, ne de Phaeton… Avrupa otomobil devleri son 10 yıldır ortak platformlar, motorlar ve tasarımlar sayesinde hem stratejilerini birlikte belirleyip verimli yol almanın planlarını yapıyorlar, hem de birbirlerine kıran kırana rakip olmaya devam ediyorlar. E sınıfı üretimlerini de marka imajları pahalılık ve lüks ile anılan markaların tekeline bırakıyorlar.

Renault Talisman 1.6 dCi EDC

2010’lu yılların ortasına geldiğimizde ise, köklü Fransız marka Renault, Japon Nissan ve Güney Koreli Samsung ile önemli stratejiler geliştirip çok akıllı verimlilik planlarına imza atıyor. CMF-CD olarak adlandırılan tek bir platformdan onlarca farklı model çıkarmayı başarmışlar. Talisman bu modellerden yalnızca biri. Hem Avrupa’da, hem de ortaklıklarının bulunduğu Uzakdoğu ülkelerinde 2015 ortası tanıtılan bu amiral gemisi, yerini aldığı Laguna/Latitude gibi Samsung SM6 ismiyle Güney Kore’de üretiliyor. Avrupa içinse yalnızca Fransa’daki Douai tesisleri üretim üssü olarak seçilmiş. CMF-CD platformu en güncel Renault modelleri olan Kadjar ve Mégane IV için de ortak durumda bulunuyor. Renault, tüm güncel rakiplerinde bulunan tasarım ve teknolojik yeniliklerin üzerine kendi buluşu olan sofistike teknolojileri de Talisman modelinde kullanmış. 4Control adını verdikleri ön tekerleklerin dönüşüne bağlı olarak çok küçük açılarda yönlenen arka tekerlekler, elektronik kontrollü amortisörler, R-Link merkezi dokunmatik bilgi ekranı ve bunu kontrol eden Multi-Sense sistemi ile Talisman, Alman rakiplerine kafa tutuyor. Yazmakla sayfalar doldurabilecek detaylara sahip onlarca donanım kalemini çok kısa sürede kullanmaya başlıyorsunuz. 8,7″lik R-LINK 2 dokunmatik multimedya ekranından bütün fonksiyonlarını sezgisel olarak kontrol altına alıyor. Karşılama sayfaları, favori fonksiyonlar “widget” sistemi sayesinde kişiselleştirilebiliyor ve bunların içinde en çok kullanılanları her zaman elinizin altında bulunduruyor. Renault inovasyonlarıyla yanınızda; ekran görüntüleme ayarlarını yapın, favori uygulamalarınızı indirin, koltuk ve dikiz aynası ayarlarınızı kaydedin ve 6 farklı profi le kadar ayarlayın. MULTI-SENSE modunuzu seçin, sürüş yardım teknolojilerini ve Head Up Display göstergelerini ayarlayın. İlk karşılaştığınızda ürkütücü görünse de kısa sürede alışılıyor ve ne kadar pratik olduğu fark ediliyor.Bu özelliğiyle otomobil ciddi olarak öne çıkıyor.

Renault Talisman 1.6 dCi EDC

Laguna’nın ilk modelinden itibaren mükemmel sürüş pozisyonuna sahip olduğunu düşündüğüm Renault, D sınıfı modellerinde bu geleneği Talisman’da bozmuyor. Kusursuz koltukları çok fonksiyonlu olarak hem yolcunun hem de sürücünün uzun ve keyifli yolculuklar yapmasına olanak sağlıyor. Tıpkı neredeyse 30 yıl önceki integral formlu, geniş R25 koltukları kadar sıra dışı ve benzersizler. Ancak sürücü koltuğu, test otomobilimizde geriye çekilirken merkezi orta konsola sürtünüp gereksiz gıcırtılar çıkarıyordu. İri boyutlara sahip bir sürücünün bizden önce koltuğun minder kısmını deforme ettiğini düşündük. Zira sürücü otomobile her binişinde o koltuk en geriye kendini çekiyor ve sürücü yerleştikten sonra tekrar hafızadaki yerine otomatik olarak yaklaşıyor. Gacır gucur sürtünme seslerini duymamak amacıyla koltuk mekanizmasının bu selamlama (!) fonksiyonunu iptal ettik. Bunun dışında otomobilin tasarımı, sürüş özelliği ve donanımları hakkında tek kelimeyle kusursuz sıfatını hak ettiğini fark ediyorsunuz. Tasarımı ve yerleşimi sıra dışı gelen birkaç öğe dışında hakikaten ince düşünülmüş bir çalışma Talisman!… Bu sıra dışılıklara da hızlı bir şekilde alışıyorsunuz. Anlıyorsunuz ki teknolojik bir dönüşüm var. Örneğin rakibi bütün markalarda direksiyon üzerinde veya arkasında yerleşik hız sabitleme sisteminin anahtarını, herhalde yalnızca Renault elektronik el freni düğmesinin arkasına alabilirdi. Eğer püf noktasını algılayabilirseniz bu ince tasarımı öngören mühendisi kutlamak isteyebilirsiniz. Sol elinizi direkt olarak sağ dirseğinizin alt hizasına indirdiğinizde bu düğmeyi açıp kapatmak çok kolay olabiliyor. Zira otomobili kullanırken sağınızda ve geride kalan hız sabitleme sistemi açma kapatma anahtarını sağ elinizle aktive etmeniz mümkün değil. Ayrıca Talisman, koltuğunuzu yüksek konuma getirerek sürebileceğiniz bir otomobil değil. Yere yakın bir spor otomobil kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz. Uzun boylu sürücülerin koltuğu yüksek bir konuma getirmeleri zaten mümkün gözükmüyor. Zira tavan çizgisi düşük tasarlanmış, coupe esintileri değilse de sportif lezzetler alabiliyorsunuz. Genel itibarıyla bir Alman ekolü tasarım havası hakim gözüküyor. Talisman’ın eleştiri alan taraflarından biri rakip Alman markalara öykünmesi olarak düşünülse de, klasik Fransız zarafetinin tüm kıvrımlarını bu şık sedan otomobilde bulabilirsiniz. Öyle ki, kendinden sonra tanıtılan ve bir alt sınıfta bulunan Mégane IV için hem iç hem de dış tasarım olarak ilham kaynağı olmuş gözüküyor. Yeni nesil Mégane, ağabeyi Talisman’ın hatchback modeli kadar benziyor. Bunu da Renault markasının model ailesi oluşturmadaki tecrübesi ve tarihçesinden iyi hatırlıyoruz.

Renault, 1986 yılında üretimine son verilen R18 modelinden beri ilk kez D sınıfı bir otomobilinde liftback veya hatchback bir seçeneğe girişmemiş. Talisman Estate adında çok şık bir station wagon seçeneği üretiliyor. Ancak ülkemize ithalatı yapılmadı, yapılır mı o da bilinmez.

Renault Talisman 1.6 dCi EDC Renault Talisman 1.6 dCi EDC

Renault, 1971’den beri D sınıfı modellerinin hepsinde station wagon seçeneklerini üretmişti. Ürün gamındaki tek station wagon D sınıfındayken, 1998 yılında ilk kez C sınıfı kompakt modeli Mégane SW, 2007 yılında da B sınıfı Clio için Grand Tour modelleri üretildi. 3 ayrı segmette station wagon üreten Renault, emektar Toros’un genlerini korumasını (!) biliyor!..

Motor havuzuna gelelim. Rüştünü uzun yıllardır ispatlayan common rail teknolojili dCi turbo dizel motorların her ikisi de Talisman’da bulunuyor. Efsanevi 1.5 litrelik dizel düşük donanımlı Touch modelinde sunulurken 1.6 litre 130 HP/320Nm ve 160 HP/380Nm çift turbo dizel motorlar muhtemelen türünün en iyisi durumundalar ve Icon modelleri üzerinde ithal ediyorlar. Test otomobilimiz donanım seviyesi olarak orta kategorideydi. Değişken turbo geometrili yüksek torklu 1.6 litre hacimli dizel motor, 6 ileri EDC çift kavramalı otomatik şanzımanla bezeliydi. Mercedes-Benz, Nissan ve Infiniti’nin de yararlandığı bu motorların pazarın en cimrisi olduğunu hatırlatmakta yarar var. Değişken yol koşulları ve trafikte 4,6 – 6,8 lt/100 km tüketim değerleri ile test ettiğimiz, 140.000 TL sınırına dayanan anahtar teslim satış fiyatıyla ortalama bir D sınıfı sedan garantileyen Talisman, makam aracı olarak da düşünülebilecek bir imaj sunuyor. Devasa bagajı sınıf ortalamalarında ve arka koltuk diz mesafesi de tatminkar seviyede. Bu zarif otomobiile ev taşımayı düşünen çıkarsa (!) 608 litrelik bagaj hacmi 2/3-1/3 yatırılabilen arka koltuklar sayesinde daha da genişletilebiliyor.

Renault Talisman 1.6 dCi EDC

Keşke head-up display ve masajlı koltuklara varıncaya kadar eksiksiz bir donanım listesi sunan Talisman’da sabit veya açılır cam tavan opsiyonu da bulunmuş olsaydı; nispeten basık hissettiren tavan çizgisinin verdiği kasvet hissini ortadan kaldırmış olurdu. Her mükemmele yaklaşan üründe ufak tefek eksikliklere hoşgörülü yaklaşmak gerekebilir. D sınıfı kurallarını yeniden yazan Talisman’ın, günümüzde Passat’a bağlanmış olsa da oldukça düşen bu segmetin satışlarına nefes aldırmasını umuyorum. Ülke geneline yayılan servis/satış ağını ve marka değeri avantajını çok iyi değerlendireceği tartışılmaz.

Renault Talisman 1.6 dCi EDC Renault Talisman 1.6 dCi EDC

+ Akıcı performans ve motorla uyumlu çift kavramalı otomatik şanzıman

+ Zengin ekipman ve sürüş konforu

+ Sofistike donanımlara rağmen kullanışlılık

+ Prestijli ve güçlü marka imajı

– Gözden kaçan ergonomi detayları

– Özgünlükten uzaklaşan tasarım öğeleri

– Sunroof veya komple cam tavan opsiyonu bulunmaması

Renault Talisman 1.6 dCi EDC

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1598

Motor gücü (HP): 130@4000

Maksimum tork (Nm): 320@1750 d/d

Vites kutusu: 6-ileri EDC otomatik

Maksimum hız (km/s): 205

0-100 km/s hızlanma (sn): 10.8

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.8/3.9/4.2

Ağırlık (kg): 1574

U/G/Y (mm): 4848/18691463

Aks mesafesi (mm): 2808

Bagaj hacmi (lt): 608