Yeni 208

Skoda Kamiq 1.6 TDI DSG

 Skoda Kamiq 1.6 TDI DSG

Çek üreticinin VW teknolojisini özgünce yorumlayarak Scala ile ortak platformda geliştirdiği kompakt cross over modeli, sürüş, ekonomi ve konfor özellikleriyle çok dikkat çekici bir araç.

Kamiq, hatchbacklerin biraz yükseltilmesiyle yaratılan crossover sınıfına Skoda’nın B segmentinden bakışı. Eskimo dilinden seçilen bu kelime de Skoda’nın SUV (ya da crossover) serisini Q ile bitirme takıntısının eseri. Hatırlarsınız, Opel de uzun bir süre model isimleri A harfiyle bitecek diye epeyce kafa yorardı. Ascona, Monza, Calibra, Omega, Corsa, Astra, Vectra, Zafira, Meriva, Insignia derken konu geldi Crosslandlere, Grandlandlere, Combolara geldi tıkandı. Q ile devam etmek daha da iddialı olabilir.

Scala’dan bir köşe aydınlatma farları kadar yükselmiş görünen Kamiq’te tavana da raylar takılınca hafif arazi aracı imajı tamamlanmış! VW Grubu’nun MQB platformu üzerinde yükselen Kamiq, T-Rock ve Seat Arona ile ortak alt yapıya sahip. Her ikisinden de daha güçlü göründüğü bir gerçek. Bütün Skoda modellerine uygulanan ön ızgara, otomobilin imajını iyice yükseltiyor. Öyle ki hangi markanın grubun patron olduğu tartışılabilir hale geliyor adeta!.. Otomobilin model adı, Scala’da olduğu gibi elektrikli olarak kabinden ya da kumandadan açılıp kapatılabilen bagaj kapağının üzerinde iri harflerle yazıyor. Herkes imaj peşinde, bu kadar yılın ardından Focus’ta da yazıyor, Megane’da da! Faydası tabii ki yok ama günümüzü trendlerinden biri de bu, ne yaparsınız…

Ferah iç mekan, malzeme kalitesi ve ergonomisiyle iyi hissettiriyor. Kokpitte her şey akıldan geçirildiği anda bulunabiliyor, kendisini aratan herhangi bir kumanda yok. Bu otomobilde Skoda’ya özgü ilginç bir detay var. Tabii ki kapı içine yerleştirilen şemsiyeden söz etmiyorum. O da yararlı ama bu söyleyeceğim gerçekten ilginç. Gösterge tablosunun sol altında motorun ürettiği gücün ne kadarının kullanıldığı, anlık olarak kW cinsinden veriliyor. Gazın şiddeti arttıkça kullanılan kW da artıyor. Senkronlu olsun diye gösterge tablosunun sağ altına da dijital yağ hararet göstergesi yerleştirilmiş. Önce şaşırıyorum, genelde 90 derecede çalışan motorun harareti bu kadar yüksek olur mu diye, sonra fark anlıyorum ki yağ ısısını gösteriyor. Meraklısına güzel detay.

Altı düz sportif direksiyon simidi, eskiden sadece sportif karakterli otomobillerde sunulurdu. Şimdiyse Kamiq’te bile vazife başında. Görünüm olarak da iyi kullanımda da daha pratik.

Genel kalite seviyesi yüksek olmakla birlike ucuza kaçılmış bir detay gözlerden kaçmıyor. Start/stop için kontak düğmesi, direksiyondaki geleneksel anahtar kontağı yerine yerleştirilmiş. Gerçi kullanımda sorun yaratmıyor ama bu noktada ucuza kaçıldığı hissi uyandırıyor.

Koltukların ayar kumandaları pratik, minder sertlikleri gayet ideal. Ölçüler T-Rcok ve Arona ile benzer olsa da iç mekan Kamiq’te daha geniş. Hatta Skoda, arka koltuk yolcuları için Octavia ve Karoq’tan daha geniş alan sunulduğunu söylüyor. Milimetrik de olsa bu böyle… Test otomobilimiz kabin ferahlığında büyük cam tavanının da payı vardı. Tabii bunun 6000 TL’lik bir opsiyon olduğunu belitmeliyiz.

Kamiq’in gücünü, VW Group markalarının tümünün yararlandığı 1.6 litrelik emektar TDI motordan alıyor. DSG şanzımanın çıkartabileceği sorunlar dışında oldukça verimli ve dertsiz bir makina. Sesi de biraz törpülenmiş gibi rahatsız edici olmaktan uzak olan motorun titreşimi az, çekişi gayet iyi. 250 Nm maksimum tork, devir bandına gayet güzel yayılmış, hızlanma istediği hiç azalmıyor. Karma kullanım şartlarında da 100 km’de 5-5.5 litre arasında gerçekçi değerlerle yolculuk edilebiliyor.

Otomobilin kabin yalıtımının da iyi olduğundan söz edilebilir.

Yol tutuşla ilgili en çok dikkatimi çeken, aracın alt devirlerden itibaren yüksek tork üretmesine karşın önden torq steering nedeniyle sürüklenme hissi yaşatmaması. Bu pozitif etki, maksimum tork çıkışının biraz daha üst devire bırakılmış olması ve DSG şanzımanın tembelliğiyle sağlanmış.

Skoda’nın Mlada Boleslav tesislerinde üretilen Kamiq, aynı platform üzerinde başka gövdelerle kendini kanıtlamış, sürüşü zevkli, mantıklı bir yol otomobili. Yüksekliğine aldanıp yoldan çıkmamakta yarar var, off-road sürüşlerine yönelik herhangi bir özelliği yok, ancak düzgün toprak yollarda ilerleyebilir, su birikintilerinden geçebilir, çamur sıçratıp sahibini tatmin edebilir, station wagondan hallice normal bir crossover, hepsi bu. Limitlerini zorlamamak gerekiyor.

306 bin TL fiyatla satılan otomobilde manuel şanzıman seçeneği sadece benzinli versiyonlarda mevcut. Yine arazi yeteneği bulunmayan ama biraz daha SUV sahibiymiş gibi görünmek isteyenleri mutlu etmek için bir numara büyüğü Karoq için 60 bin TL daha ödemek gerekiyor.

+ Nispeten yüksekte ferah sürüş

+ Sessiz süspansiyon

+ Ergonomik kokpit

+ Büyük bagaj

– Her şeyi var ama karakteri özgün değil

 

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1598

Motor gücü (HP/d/d): 115@3250-4000

Maksimum tork (Nm/d/d): 250@1500-3250

Vites kutusu: 7 ileri DSG otomatik

Maksimum hız (km/s): 192

0-100 km/s hızlanma (sn): 10.4

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.8/3.9/4.2

Ağırlık (kg): 1320

U/G/Y (mm): 4241/1793/1531

Aks mesafesi (mm): 2639

Bagaj hacmi (lt): 400