Reklam

Stellantis ve Totalenergies neden iki batarya fabrikası projesini askıya aldı?

 Stellantis ve Totalenergies neden iki batarya fabrikası projesini askıya aldı?
Reklam

Otomotiv devlerinin ortak girişimiyle kurulan ACC, elektrikli otomobillere olan talebin azaldığını gösteren raporlar ve yüksek üretim maliyetleri nedeniyle dev batarya üretim tesisleri projelerini askıya alıyor.

Reklam

Elektrikli otomobilde bir kötü sinyal daha! Batarya üreticisi ACC (Automotive Cells Company), Almanya ve İtalya’da dev fabrikalar kurma planlarını askıya alıyor. Ancak yalnızca bir yıl önce, Stellantis’in CEO’su Carlos Tavares, Totalenergies’in CEO’su Patrick Pouyanné ve Mercedes’in patronu Ola Källenius, Kuzey’deki Douvrin’deki ortak girişimlerinin ilk Fransız gigafactory’sinin açılışını gururla yapmışlardı.

Bugün ise ACC projelerini yavaşlatmak zorunda kalıyor. Kaiserslautern, Almanya ve Termoli, İtalya’daki bu iki elektrikli otomobil bataryası üretim fabrikaları projesi, sırasıyla 2025 ve 2026’da üretime başlayacaktı. Ancak gelişmeler üzerine Stellantis’in bağlı kuruluşu (%45), Totalenergies (%25) ve Mercedes (%30) yeni kararlar alıp yıl sonuna kadar yeni takvim oluşturma konusunda anlaştı.
Şirket Salı günü yaptığı açıklamada, daha ucuz EV’ler sağlamak için düşük maliyetli bataryaları araştırmak ve geliştirmek gerektiğini ve endüstriyel ve inşaat zaman çizelgesini 2024’ün sonlarında veya 2025’in başlarında doğrulayacağını söyledi.

ACC CEO’su Yann Vincent’e göre, eski bir Opel fabrikası olan Kaiserslautern tesisi için bir olasılık, düşük maliyetli lityum-demir-fosfat (LFP) hücreleri üretmek olarak görünüyor.

ACC, tesisin 2030 yılına kadar yaklaşık 600.000 araca güç sağlamaya yetecek 40 gigawatt-saatlik tam kapasiteyle 2025 yılına kadar faaliyete geçeceğini ve 2.000 kişiye istihdam sağlayacağını söylemişti. Ancak bu zaman çizelgesi artık sorgulanıyor.

ACC, üretimi artırdığı kuzey Fransa’daki bir fabrikadan başlayarak Avrupa’da toplam 7 milyar Euro (7,6 milyar $) maliyetle üç batarya tesisi geliştiriyordu.

Çin’den gelen baskı satışları yavaşlatıyor
Avrupa EV pazarındaki büyüme, yüksek faiz oranları ve devlet sübvansiyonlarının kesilmesiyle tüketicileri tam elektrikli modeller yerine hibritleri veya geleneksel içten yanmalı motorlu otomobilleri tercih etmeye iterek önemli ölçüde yavaşladı.

Avrupalı ​​otomobil üreticileri, büyük ölçüde LFP pilleri kullanan ve üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltan Çinli şirketlerin ihracatının artması nedeniyle baskı altında.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares Salı günü, şirketin Avrupa’daki üç ACC fabrikasını hala destekleyip desteklemediğine ilişkin bir medya brifingindeki soruya yanıt olarak, EV’lere yönelik yatırım planlarımızı EV’lerin pazar satışlarının büyüme hızına göre ayarlayacağız.” dedi.

Mercedes-Benz ise yaptığı açıklamada ACC’ye bağlı olduğunu ve elektrifikasyon stratejisinin yolunda gittiğini söyledi.

Stellantis ise Çin’in CATL şirketiyle Avrupa’da bir LFP batarya üretim tesisi kurma konusunda anlaştı.