Reklam

Tampon deyip geçmeyin

 Tampon deyip geçmeyin

Otomobilin doğuşuna tanıklık etmeye devam ediyoruz. Bunu yaparken amacımız otomotiv endüstrisini tanımak, otomotivde çalışmak isteyenlere çeşitli meslekler hakkında bilgi vermek. Satın alma aktivitesine biraz göz atmıştık. Firma evliliklerinden, ürünler üzerindeki telif haklarından bahsetmiştik. Jetta yerine geçecek bir araç yapıyorduk. Hadi hep birlikte aracımızın ön tamponunu satın alalım sizlerle.

Ön tampon, günümüz araçlarının önden görünüşünü oluşturan en önemli parça ve görünmeyen birçok parçadan oluşuyor. Hemen her ülkede araç yapmaya başladığınızda ilk olarak yerli almaya çalıştığımız parçaların başında gelir tampon, çünkü çok büyük yer tutar ve nakliyesi sırasında tampondan çok “hava” taşınır Plastik parça demek kalıp demek, kalıp demek yatırım ve para demek.

Kim imal edecek tamponu? Tamponu üretecek kadar büyük enjeksiyon presi olan, ürettiği malı hemen üretim tesisinize gönderecek kadar size yakın olan, içindeki boya tesisi en az sizin aracınızı boyadığınız kadar iyi boya yapabilen bir firma olmalı. Satın alma departmanı olarak, etrafımıza baktık ve bu işi yapacak iki firma bulduk. APlastik ve ZPlastik. İki firmaya da tamponun gerekli teknik açıklamalarını yaptık. Dizayn tarafından yapılmış “dış kabuk data”sı firmalara transfer edildi.

Tamponun fiyatı kaç para? İki firmadan fiyat teklifi istendi. Firmalar nihai parça fiyatını hesaplarken, kaç tane kalıp yapılmalı, kaç gram plastik ham madde kullanılacak, boya maliyeti, montaj işçilik maliyeti, lojistik maliyeti, stok maliyeti, mühendislik çalışma bedeli gibi maliyetleri hesapladılar ve sonuç olarak, APlastik tamponu 250 TL’ye fabrikanıza teslim ederim derken, ZPlastik 125 TL’ye yaparım dedi. Aracın ön tamponu kaç para? Bu sorunun tek bir cevabı yok. Birçok etmene göre değişir…

Parçanın fiyatlandırma sürecine yakından bakalım. Parça imalatında en büyük yatırım doğal olarak makina ve kalıp yatırımıdır. Tampon yaklaşık olarak 10 kilo plastikten oluşur. Yani 10 kiloluk plastik enjeksiyon presine ihtiyacımız var. Diyelim ki her iki firmada da bu kapasitede pres var. İyi haber, yani makine yatırımına ihtiyacımız yok. Ama yeni tampon kalıbını mecburen yapmak zorundayız. APlastik firmasının mali gücü yerinde. Kalıp yatırımını ben yapayım, imal edilecek parça sayısına bölerek siz bana ödersiniz diyor. ZPlastik ise param yok kalıp yatırımını siz yapın diyor. Hal böyle olunca 250 TL’ye satın alacağımız parçada cebimizden yatırım için para çıkmayacak arabaya alacağımız parça iki kat pahalı olacak. Ucuz parça mı? Yatırımsız parça mı?  İkisinin de avantaj ve dezavantajlı yönleri var.

Diyelim ki yatırımı tedarikçinin yaptığı seçenekte karar kıldık yani;

Biz günde 35 tane tampon almayı garanti ettik.

Tedarikçi de günde 35 parçayı 250 TL’den

göndermeyi kabul etti.

– Olumlu yönleri:

Cebimizden yatırım parası çıkmadı

– Olumsuz yönleri

Tahmin edilen kadar araç satılmazsa tampon fiyatı

yükselebilir

Kalıp tedarikçinin olduğu için problem yaşanan

imalatçıyı değiştirmek çok zor olur.

Sonuç olarak, parçayı kimden çalışacağımızın kararını, satın alma departmanı kılı kırk yararak verir.

Satın alma bölümünde çalışmak için, mali bilgiler yanında teknik bilgi sahibi olmak gerekli, zamanınızın yarısını, masa başı çalışmayla, diğer yarısını da teda-rikçi ziyareti ile geçirirsiniz. Yani seyahati boldur. Daimi olarak resmi kıyafetler gerektiren bu meslekte teda-rikçiler yönetici/patron seviyesinde kapıda karşılarlar. Çalışma ortamı yoğun ve streslidir.

Önümüzdeki ay: Yavaş yavaş ilk araçları üretim aşamasına geliyoruz.