Yeni 208

Tofaş 40’ı devirdi

 Tofaş 40’ı devirdi

Tofaş’ın yılda 400 bin üretim kapasiteli modern fabrikası, 12 Şubat 2011’de 40. yılı devirdi. Beş markaya birden üretim yapması, yüksek ar-ge özellikleri ve üstün insan gücüyle dikkat çekerek Türkiye’nin gururu haline gelen Tofaş fabrikası, ilk olarak 12 Şubat 1971 tarihinde zamanın Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Başbakan Süleyman Demirel ve Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç ile birlikte çok sayıda üst düzey yetkilinin katılımıyla üretime başlamıştı. Yılda sadece 20 bin adetlik üretim kapasitesiyle, 600’e yakın çalışanıyla mütevazi bir fabrikada; üretime Murat 124 modeliyle başlayan Tofaş, günümüzde 400 bin üretim kapasitesiyle, 7 bini aşkın çalışanıyla, 80’den fazla dünya ülkesine ihracat yapabilmesiyle otomotiv sektörünün global bir oyun kurucusu olarak dikkat çekiyor.

Tofaş çalışanlarının katılımıyla düzenlenen kutlama etkinliklerinde bir konuşma yapan Tofaş CEO’su Ali Pandır, benzersiz ar-gesi ve yüksek mühendisliği, dünya standartlarında üretim kalitesi ve çalışanlarıyla Fiat Grubu’na örnek bir tablo çizdiğini vurguladı. Tofaş CEO’su yaptığı konuşmada, aradan geçen 40 yıl sonrasında her döneme damgasını vurmayı başaran milyonlarca başarılı araç üreten, artık 5 markaya birden çok önemli modellerin üretimini yapabilen, ar-ge ve mühendisliğini üstlenen, Fiat Dünyası içinde en kaliteli üretim yapan stratejik bir üs konumuna yükselen Tofaş Fabrikası’nın Türkiye’nin gerçekten haklı gururu olmayı başardığını belirtti.

Tofaş CEO’su Ali Pandır; “Artık sadece otomotiv sektörünün yükselen değeri, güçlü ortağımız Fiat’ın yanı sıra, otomotiv sektöründe bir ilk olan ve fikri mülkiyet haklara tamamen Tofaş’a ait olan Minicargo projesi ile Peugeot ve Citroen markaları içinde üretim yapmaktadır. Buna ek olarak hafif ticari araç sınıfının öncüsü ve lideri Yeni Fiat Doblo’yu, çok yakın bir zaman içinde Opel ve Vauxhall markaları içinde farklılaştırarak üretmeye ve ihraç etmeye başlayacağız. Tofaş adım adım bir Türk otomotiv devi olarak büyürken, bir yandan da Türk otomotiv sektörüne de yön vermiş, ulusal sektörümüzü de daha ilerilere taşıma noktasında da her daim öncülük etmeyi başarmıştır” dedi.

Bundan 40 yıl önce dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, “Tofaş karma ekonominin zaferidir” ve dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın “Bursa; ipeği, havlusu, merinosu ve bıçaklarıyla meşhurdur ama artık Bursa denince akla Murat 124 gelecektir” açıklamalarını hatırlatan Pandır, “Bugün Bursa dediğinizde akla Türkiye’nin otomotiv sektörünün kalbi olan güçlü bir şehir ve aynı zamanda bu şehrin can damarı olan Tofaş gelmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

Fabrikanın açılış günü 12 Şubat 1971

• Fabrikanın inşaat ve tesisatı büyüklüğüne nisbetle 22 ay gibi kısa bir devrede ikmal edilerek, 12 Şubat 1971 Cuma günü büyük bir törenle resmen işletmeye alındı. Açılış merasiminde Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Başbakan Süleyman Demirel, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç, bir kısım bakanlar; komutanlar banka umum müdürleri, Bursa Valisi ve yöneticileri ve kalabalık bir davetli grubu hazır bulundular.

• Töreni Bursa Valisi bir konuşma ile açtı. Bunu Tofaş İdare Meclisi Başkanı sıfatıyla Bay Vehbi Koç’un ve Fiat İdare Meclisi Başkanı Umberto Agnelli’nin, Sanayi Bakanı Selahattin Kılıç’ın ve en sonra da Süleyman Demirel’in konuşmaları takip etti. Reisicumhurun kestiği kurdele ile tesisin resmi töreni ikmal edilmiş oldu. Tofaş’ın kurulmasında, arsasının satın alınmasından ve Bursa’nın sanayileşmesinde gösterdiği gerçekten olağanüstü gayretleri nedeniyle bir cemile ve hatıra olmak üzere imal edilen ilk otomobil Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdi Biçen’e armağan edilmiştir.

Murat isminin koyuluşu
• Oluşturulan jüri, 5 muhtelif isim üzerinde durdu. Fabrikanın yanından geçen çaydan ilham alınarak (Nilüfer), Bursa’nın ova üzerinde kurulu bulunduğu gözönünde tutularak (Ova), yine Bursa’nın ipekçiliğinden hareketle (Koza) , eteklerine yaslandığı (Uludağ) ve nihayet Bursa iline bir zaman ismini vermiş olan Murad-ı Hüdavendigar-ı akla getiren (Murat) isimleri en beğenilen 5 isim oldu. İtalyanlar, onların da tarihlerinde adı geçen bir generali hatırlatan Murat ismini tercih ettiler ve İdare Meclisi kararı ile fabrikanın imal ettiği otomobiller bu suretle “Murat 124” oldu.

• İlk Murat 124, 56 bin 964 TL’lik satış fiyatına sahipti.
• % 67 yerlilik oranı vardı.
• İlk yılında 7835 adet üretildi.