Yeni 208

Toyota Hilux 2.4 D-4D 4×4 Invincible

 Toyota Hilux 2.4 D-4D 4×4 Invincible

1968’den bu yana tüm kasalarıyla kendini deflarca kanıtlamış dünyanın en iyi kamyonetlerinden Toyota Hilux artık mareşallik rütbesine erişmiş durumda. Onun kazanmadığı zafer, baş etmediği yol koşulu kalmadı. Bu nedenle en üst versiyonu Invincible/Yenilmez olarak lans ediliyor. Bu abartı değil, bir arazi aracının yapabileceklerinin fazlasını yaparak, sırtında yüküyle coğrafyaları aşıyor, dünyaları taşıyor. Hayran olmamak elde değil, gerçekten yenilmez bir armada o.

Geçen yaz yapılan makyakla “asortik” imajı daha da yukarı çekilen Hilux, hem güncel teknolojilerle buluşturuldu hem de yüzü tazelendi. Yenilenen yüzü Toyota’nın popüler SUV’u RAV4’ü çağrıştıran lüks pick-up, kaslı ve güçlü görüntüsüyle özellikle önden kaba kamyonet görüntüsünden uzak ve hayli dikkat çekici. Arkadansa bildiğinizden daha da güçlü bir kamyonet.

Yapılan tazelenme operasyonunda Hilux’ın ön tampon, ön ızgara ve LED farları yeniden tasarlandı. Ön sis farları da LED’lerle değiştirildi. Gövde ölçülerini koruyan Hilux’ın etkileyici dış tasarımı, arkada LED stop lambalarıyla tamamlandı. Gösterişli gövdesinde mevcut renk seçeneklerine Egzotik Kırmızı, Safir Mavi ve Güz Bronzu olmak üzere üç yeni alternatif daha eklenirken yeni jant modelleri sunulmaya başlandı.

Invincible versiyonu, dış ve iç tasarımıyla diğer versiyonlardan ayrılırken; aynı zamanda birçok konfor özelliğiyle de donatıldı. Bu versiyonda modele özgü LED far tasarımı, 18 inç siyah alüminyum alaşımlı jantlar, farklı ön tampon, koyu gri tampon altı koruma ve dış aynalar, mat siyah arka kasa roll-bar, siyah boyalı sürgülü kapak, modele özgü çamurluk üst koruyucu ve koyu gri arka tampon gibi farklılıklar yer alıyor.

Dışardan lüks bir SUV gibi görünen çift kabinli test aracımızın içine girdiğimde beni vites konsolunda gördüğüm çekiş sistemi seçicisiyle beraber 8 inçlik dokunmatik ekran, dijital klima ön ve arka park sensörleri, deri kaplı direksiyon ve koltuklar birlikte karşılıyor. Göz önünde olmayan Toyota Safety Sense özellikleri ile beraber Yaya ve Bisikletli Algılama Özellikli Ön Çarpışma Önleyici Sistem (PCS), Şerit Takip Sistemi (LDA) ve Adaptif Hız Sabitleme Sistemi (DRCC) özellikleri de görev bekliyor.

Gayet geniş, ferah bir beş kişilik kabin, herkes istediği gibi rahat harekert edebilir. A sütunlarının iç tarafında kalın kalın tutamaklar olmasa insan kendisini lüks bir otomobilde zannedebilir!

Invincible’ın kabininde ısıtmalı ön koltuklar, ısıtmalı direksiyon simidi, elektrikli ayarlanabilir ön sürücü koltuğu, segmentinde tek olan 9 hoparlörlü JBL Premium ses sistemi, mat gri detaylar ve kapı içlerindeki ambiyans aydınlatmaları da dikkatlerden kaçmıyor.

Aracın 2.4 litrelik motoru ve şanzımanında değişikliğe gerek duyulmamış. Ama süspansiyonunda yapılan geliştirmelerle daha konforlu bir sürüş elde edilmiş. Hilux’ın süspansiyonu, tümseklerden veya bozuk yollardan geçerken darbeyi daha iyi emiyor ve içeride sarsıntısız bir sürüş sağlıyor. Kasa boşken arka kısımda da gezinme ya da yaylanma hissedilmiyor. Test aracımızda bulunan aktif elektronik çekiş kontrol sistemi A-TRC, Hilux 4×2 moduna alındığında da aktif hale gelebiliyor. Böylelikle şehir içi kullanımlarda da daha güvenli viraj dönüşü sağlıyor. Hilux’ta elektronik fren donanımları arasında Yokuşta Kalkış Destek Sistemi ve Eğim İniş Kontrol Sistemi gibi özellikler de yer alıyor.

Kamyonet modasının ticaretten stil arayışındaki halka inmesiyle öğrendiğimiz gerçeklerden biri de bu irilikteki araçların şehir hayatına çok da uygun olmadığı olmuştu. Şeritlere sığmakta zorlanan bu araçlar için park yeri bulmak da dert manevra yapmak da. Her şey olabildiğince kolaylaştırılmış durumda ve mutlaka alışılıyor ama bu araç tipleri fiyaka satarken değil de hizmet yaparken ya da şehirden çıktığında çok daha havalı. Özellikle arazi koşullarında mesela Hilux ile çamura saplanmayı Nişantaşı trafiğinde geri geri park etmeye çalışmaya tercih edebilir insan. Geri görüş kamerasıydı sensördü sunulan tüm gelişmiş imkanlara karşın manevra imajlı kamyonetlerle hep dert. Hilux’te de sunulan tüm teknolojik olanaklara rağmen zaman zaman bu gerçekle yüzleşiliyor.

Hilux ile macera yaşamak istiyorsanız araziye çıkmanıza gerek yok. Lasitiği patlatın yeter! Bu tip araçlarda hiç lastik patlaması yaşamamıştım. Diğer markalarda da farklı olmadığına eminim. Ama Hilux ile bu deneyimi de tattım. Gelgelelim zevkli bir macera sayması zor. Değil otoyolda patlayan lastiği değiştirmek, krikonun yerini bile bulamadım. “Hah, yenildin mi sen” dedim, “Yenilmezmiş” Güldüm kendi kendime. Telefon çekmiyor olsa geceyi emniyet şeridinde geçirmek işten bile değildi. Sabah da ne olurdu bilinmez… Neyse ki telefon çekiyordu, Toyota Asistanım Yol Yardımı çabucak çekici yolladı da aracı bir lastikçiye çektik ve değişim yapıldı. Bu önemli bir tecrübeydi, çünkü sıkı bir arazi aracının lastiğinin değişimini SUV’lar kadar zahmetsiz olmadığını gördüm. Arka koltuk minderinin altına gizlenen krikoyla tankı yükseltip gücünüz yeterse patlayan lastiği söküyorsunuz. Peki kasanın altına gizlenmiş stepne nasıl çıkıyor, o da ayrı bir macera. Hiç denemenizi önermem. Dediğim gibi, Hilux’e özel bir zorluk değil, diğer markaların pikap modellerinde de uygulama lastikçilerin işi!

Yok ille de araziye gireceğim diyorsanız, rahat olun. Hilux, teknik donanımının yanı sıra tasarım olarak da zorlu koşulların üstesinden gelmek üzerine tasarlanmış. 29 derecelik yaklaşma ve 27 derecelik uzaklaşma açısıyla birlikte Hilux, 310 mm’lik sürüş yüksekliğine sahip. Maksimum su geçiş derinliği kapasitesi ise 700 mm. 5,325 mm uzunluğa, 1,900 mm genişliğe (versiyona göre 1,855 mm) ve 1,815 mm yüksekliğe sahip Hilux’ın 3,085 mm dingil mesafesi bulunuyor. Aklınıza esen yere rahat rahat girip çıkabilirsiniz. Toyota Hilux, gerçekten yenilmez!

 

+ Yakışıklı görünüm

+ Sert ceviz

+ Gösterişli kokpit teknolojileri

+ Taşıma kapasitesi

+ Konforlu kabin

+ Zengin donanım

– Şehirde kullanımı hala dert

– Sani biraz fazla mı yakıyor?

– Stepneye ulaşmak her babayiğidin harcı değil

 

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 2393

Motor gücü (HP/d/d): 150@3400

Maksimum tork (Nm/d/d): 400@1600-2000

Vites kutusu: 6 ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 170

0-100 km/s hızlanma (sn): – sn

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 8.6/6.7/7.4

Ağırlık (kg): 2185

U/G/Y (mm): 5325/1900/1815

Aks mesafesi (mm): 3085

Bagaj hacmi (mm): 1555×1540