Volvo XC90 B5 Mild Hybrid

İsveçli markanın belki de en uzun ömürlü modellerinden biri olan XC90, gövdesindeki mükemmelliklere o kadar güvendi ki 2015’deki tanıtımından 5 yıl sonra otomotiv endüstrisi geleneklerine göre biraz gecikmeli makyaj masasına alınmıştı. Ama asıl sürpriz, otomobilin komple yenilenmesi yerine 2024’te ikinci kez makyaj masasına oturtulmasıydı. Tabii içinde bulunduğumuz zamanlarda güvenlik ya da dijital yenilemeler törensizce aradan çıkartılıyor ama XC90’da bu kez komple tazelenmeden söz ediyoruz. Dış görünümünde farlar, tamponlar ve en dikkat çeken parça olarak ızgarası yenilenen SUV’nin iç mekanındaysa bir çok güncelleme mevcut.
Doğruya doğru, aracın gövde tasarımında bir eskimeden söz edemeyiz. Ama günümüzde kabindeki dijital aksamlar ya da güvenlik donanımları çok çabuk eskiyor. Yoksa XC90’ın ızgarası ya da farları yenilenmese de belki çok fark etmeyecekti ama kokpitteki ekran ve arayüzün eskimesi, kelimenin tam anlamıyla zamanın gerisinde kalması hemen fark edilebilirdi. Gövde değişmediği için ölçülerini koruyan XC90’ın inceltilmiş yeni tasarımlı farlarının arasındaki yeni ön ızgara tasarımı ilk dikkat çeken değişiklikler. İçi çapraz çizgilerle yeniden şekillendirilen ızgara, otomotivdeki son dönem trendine uyum olarak görünüyor. Hatırlanırsa BMW de ızgaralarda böyle bir tasarıma geçmişti. Kaputun ucunda da ızgaradaki değilime uygun bir yuvarlanma gözleniyor. Bunun yanı sıra yeni koyulaştırılmış arka aydınlatma grubu, güncellenmiş ön tampon ve çamurluklar, otomobilin yeni ifadesini yansıtıyor. Doğrusu XC90 zaten o kadar olmuş bir modeldi ki tasarımsal yeniliklere çok da gereksinim duyulmamış. Küçük değişimlerle daha yalın daha estetik bir gövde var karşımızda. Yaklaşık 5 metrelik (4953 mm) otomobil gösterişli cüsseyle yollara ağırlığını koyuyor.
Modern İskandinav tasarımını yansıtan iç mekânda kokpit formunu hiç değiştirilmeden koruyor. Ama yeniden tasarlanan gösterge paneli ve geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan dekoratif detaylarla güncellenmiş olarak tamamlanıyor. Kokpite eklenen 11,2 inç yüksek çözünürlüklü dokunmatik infotainment ekranı, makyaj öncesine göre daha kullanıcı dostu. Piksel yoğunluğu %21 artırılarak daha keskin görüntü kalitesi sağlanan ekranının en büyük yeniliğiyse içerisinde. Ara yüze haritalar, medya ve telefon gibi en sık kullanılan uygulamalar ve kontroller yerleştirilirken fonksiyonlar arası geçişler de kolaylaştırılmış. Yani örneğin navigasyon kullanırken müzik değiştirmek isteyen sürücüler Google Maps’ten çıkmak zorunda kalmadan medya kontrolleri ekranında hızla değişimleri gerçekleştirebiliyor. Aracın küçük kardeşi XC60’ta ekranın orta konsola çok iyi yerleştirildiği görülüyor, bu araçtaysa duvara asılmış gibi çerçeve duruyor. Bu arada odyofillerin ağzına layık 14 hoparlörlü Harman Kardon ses sistemiyle donatılmış test aracımız, kabin içersinde güzel bir müzik ortamı yaratıyor. Otomobilin vites konsolundaki ünlü İsveç kristal markası Orrefors, uzun yıllardır yerini koruyor. Kristal görünümlü vites kolu ve marş butonu, kalite hissini artırıyor ve değişik. Aracın yönetimiyle ilgili öncelikli tüm kumandalar burada toplanmış. Gerisine ekrandan kolaylıkla ulaşılıyor zaten.
Otomobildeki ön koltukların açılır kapanır baldır destekleri hep önceden bildiğimiz, tanıdığımız ekipmanlar. Yedi koltuklu kabinde, en arkaya geçiş sorun yaratmıyor. Ama bir çok 7 koltuklu araçta olduğu gibi bu dev Volvo’da da en arkada ancak çocuklar rahat edebiliyor. Koltukların yatırma, kaldırma, katlanma işlemleri yeterince pratik. Arka aksın üzerine denk gelen üçüncü koltuk sırası kullanımdayken doğal olarak bagaj kapasitesi çok çok küçülüyor. Ama yaklaşık 3 metrelik (2984 mm) aks mesafesinin içerisinde ilk iki koltuk yolcularını limuzin konforu ağırlıyor. Üçüncü sıra için boyu 1.70 olan yolcuları rahat ettirebileceği söyleniyor ama gerek iniş binişi gerekse yol konforu o kadar da iyi değil.
Üçüncü sıranın diz mesafesini artırmak için ikinci sıra ileri geri kaydırılabiliyor. Bütün koltuklar yatırıldığında dümdüz zemin oluşturulabilen araçta iki koltuk sırası kullanımdayken 668 litrelik bagaj kapasitesi elde ediliyor. İki sıra da yatırıldığında 1874 litrelik kapasite ortaya çıkıyor. Geniş iç mekan için dört bölgeli dijital klima sistemi görev başında. Üç koltuk sırasında da aynı kafalıkların olması, en arka sıranın önemsenmemesi gibi bir durum yaratmamış:) Tabii bu kadar fazla kafalık olması arkayı aynadan takip eden sürücü için dezavantaj. Ama neyse ki dijital donanımlar görüş problemine meydan vermiyor.
Aracın makine dairesinde az elektrik destekli Mild Hybrid 4 silindirli 2.0 litrelik benzinli motor yer alıyor. 2024’te dizel motor üretimini sonlandıran İsveçli marka, benzinli motor üretimini de azaltıp tamamen elektriğe dönme planları yapıyor. Mild hybrid de bu dev dönüşümün ara kademelerinden biri. Frenlemelerde açığa çıkan kinetik enerjiyi rejenerasyonla 4 voltluk bir aküye aktaran sistem, benzin motoruna elektrik desteği sağlıyor. Gösterge tablosundaki minik pil ikonuyla az da olsa elektrik destekli olduğunu belli eden XC90, kalkışlarda ve ara hızlanmalarda sırtında elektrik akımı desteğini de hissediyor. 360 Nm ve 250 HP’lik motor, bu dev araca 7.7 saniyelik 0-100 km/s hızlanma derecesi sağlayacak kadar randımanlı. Sürekli dört tekerlekten çekişli olan XC90 B5’in kabini bu güç yönetiminde yüksek yalıtımla huzurlu yolculuklar vaat ediyor. Bu kadar büyük bir araçta yakıt tüketiminin de yüksek olacağı düşünülüyor ama makul ve mantıklı kullanımlarda pratikte gerçekleşen 100 km’de 9 litre civarında bir ortalama. Volvo XC90, 71 litrelik depo kapasitesine sahip. İsveçli markanın Vision 2020 güvenlik ilkeleri kapsamında tüm modellerinin maksimum hızını 180 km/s’de sınırlayan Volvo’nun bu güzel modelinde de hız limitli. Doğrusu bu sınırlama birçok kullanıcıdan kabul de gördü. Ha, 180 km/s çok mu güvenli, değil ama otoyollar da başka türlü geçilmez herhalde.
Volvo XC90’ın süspansiyon sistemi önemli ölçüde geliştirilmiş. Her bir amortisör, yol koşullarına mekanik olarak uyum sağlayarak hem konforu hem de dengeyi optimize ediyor. Havalı süspansiyon seçeneği ise sürücünün tercihine göre otomobilin yerden 20 mm alçalmasını veya 40 mm yükselmesini sağlıyor. Bu özellik; otomobile daha rahat giriş-çıkış, yüksek hızda aerodinamik sürüş ve engebeli arazide ilave sürüş yüksekliği gibi avantajlar sunuyor. Tabii bu kadar zarif ve yüksek fiyatlı bir araçla araziye girmeye kıyabilirseniz! Test aracıyla off-roada kalkışan çok oluyor da insanın kendi aracı olunca ancak kaldırımlara inip çıkarken yararlanılabilecek bir özellik.
360° kamera sistemiyle çevresini gözleyebildiğiniz araçta Şerit takip desteği ve Şeritten ayrılma uyarı sistemi, BLIS™ ve Yan Trafik Uyarısı, Arka Çarpışma Uyarısı, Karşıdan Gelenin Şeridine Girmeyi Önleme, adaptif hız sabitleyici, iki aşamalı hava yastıkları, sürücü tarafı diz hava yastığı, alkol kilidi yazılımı, sertleştirilmiş yan camlar gibi Volvo’ya özgü ileri güvenlik donanımları yer alıyor. Bütün teknolojisi ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle XC90, segmentinde Alman rakiplere ciddi bir alternatif yaratıyor. Zaten bu yüzdendir ki, Volvo, Avrupa’daki en büyük 10 pazar arasında yer aldığı Türkiye’de bile önemli bir seçenek halini aldı. XC90 satışları açısından Avrupa’nın üçüncü en büyük pazarı konumunda olan Türkiye, 2024 yılında tüm zamanların en yüksek satış rekorunu kırarak Avrupa’daki 12 pazardan biri olmayı başardı.