Yeni 208

VW Tiguan 2.0 TDI Bluemotion

 VW Tiguan 2.0 TDI Bluemotion

VW Tiguan

İlk nesliyle yükseltilmiş bir station wagon imajı çizen ve VW Grup markalarının PQ35 platformu üzerinde yükselen Tiguan, üretime başladığı yıldan bu yana 8 yıl içerisinde 2011 yılında bir kez makyaj operasyonuna tabi tutuldu. Almanya dışında Rusya, Çin, Vietnam ve Arjantin gibi dünyanın çok farklı noktalarında üretilen Tiguan haklı bir satış başarısı elde etmiş oldu. İçinde bulunduğu segmente liderlik etti. Nissan Qashqai ile eşzamanlı olarak pazara sürülüp ezeli rekabet halinde kaldı. İkisinin de birincil amacı uzun yıllardır pazarda bulunan ve rakibi bulunmayan Toyota RAV4’ün liderliğini sarsmaktı. Bu misyonu başardılar da üstelik… Aynı platformdan türetilen Audi Q3 ise daha elit arayışları olan tüketicilerin beğenisini tatmin etti. Kokpit olarak bile kardeşi VW Golf Plus ile ortak bir yapıyı paylaştı. İçinde bulunduğumuz yıla geldiğimizde ise, VW grubunun birçok güncel modelinde 2012 yılından itibaren kullanıma geçtiği MQB platformuna uyumlu yeni bir Tiguan nesli tanıtıldı. “Modularer Querbaukasten” ismindeki bu değişken şase yapısı sayesinde VW grubuna dahil Audi, Skoda ve Seat kendi modellerinde aynı platformu kullanıyor. Dolayısıyla yeni Tiguan daha cüretkar boyutlarına bu yeni platform sayesinde ulaşabilmiş gözüküyor. Eski nesilde Jetta MK5 ve EOS burnuna benzer bir tasarım sunan otomobil, 60 mm daha uzatılmış, 30 mm genişletilmiş ve daha kaslı duran yeni gövdesinde Passat’ın burun tasarımına yakın bir görüntü sergiliyor. Arka aydınlatma grubu ise güncel VW grubu modelleri gibi köşeli ve LED ağırlıklı bir tasarıma oturtulmuş. Yeni nesilde sert ve kaslı hatlar ile kompakt SUV imajının bir adım ötesine geçilmek istenmiş ki büyüyen boyutlar ve sürüş özellikleri de bunu gösteriyor. Aracın oturma pozaisyonu çok iyi ayarlanabiliyor. Eski neslinde Golf sürerken, yeni nesilde Passat’a terfi etmişsiniz gibi bir his elde ediyorsunuz. Üstelik X3 boyutlarında! Yeni Tiguan’ın direksiyonuna geçtiğinizde artık bir Passat’ın SUV versiyonunu yönetiyor gibisiniz.

VW Tiguan

Kokpit klasik bir VW grubu tasarımı sunuyor. Ağırlıklı olarak Passat, Superb ve A4 etkilerini hissediyorsunuz. Merkezi bilgi ekranı etkili çalışıyor ve oldukça fonksiyonel. Gereksiz düğme kalabalığı olmadığı gibi otomobilin kullanımı sırasında fazla dikkatinizi dağıtmadan istediğiniz kumandaya rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Geliştirilmiş ambiyans aydınlatması ve sürüş konforu için size ihtiyacınız olan tüm bilgileri yüksek çözünürlüklü ekranıyla sunan Dijital Gösterge Paneli “Active Info Display” etkileyici yeniliklerin başında geliyor. 615 litrelik bagaj hacmiyle Tiguan kapasiteli bir yol arkadaşı olduğunu da ispatlıyor. Aynı ölçülerde bir sürücünün arka koltuğuna 180 cm uzunluğunda birisi oturduğunda, diz kapağı ve sürücü koltuğu arasında en az bir karış boşluk bulunuyor. Üstelik bu bir karışlık ölçü, arka koltukta baş mesafesine de karşılık geliyor. Büyük boy cam tavan otomobilin içerisindeki ferahlık hissini tamamlıyor. Gerek döşemelerin, gerekse plastik aksamın üstün kalitesi göz dolduruyor. Ufak tefek yükleri sıkıştırabileceğiniz birçok alan bulunuyor. Kapı cepleri, soğutmalı torpido gözü, koltukların arasındaki eşya gözü ve bardaklıklar diğer VW grubu modellerindekilerle aşağı yukarı eşdeğer gözüküyor. Ergonomi konusunda hiçbir negatif unsura rastlayamıyorsunuz. Konfor, bu araç tasarlanırken en öncelikli hedefmiş diye düşünmeden edemiyorsunuz. Bizim gibi eleştiriye odaklı test sürücülerinin eşeleyip bulabildikleri en ufak bir olumsuzluk bulunmuyor. İç ve dış tasarımından malzeme ve ergonomi kalitesine kadar tam puanı hak ediyor yeni Tiguan. Belki de bu aracın gerçek anlamda premium olan yanı kabini. Rakip sayılan araçların hiçbirinde bu kalite ve ergonomi mevcut değil. Bu nitelikleri ile Qashqai, Kadjar gibi gerçek rakipleri geçelim, X3’e gözdağı veriyor. Tiguan’ın uzayan boyu, arka koltuk yolcularının daha rahat etmesini garantiliyor. Arka koltukların 17 cm ileri kaydırılabilmesi ise, bagaj kapasitesinin 95 litre artırılabilmesine imkan veriyor. Taşımacılık yapacak olanlar ise koltukları yatırarak dev kapasite elde edebilir.

VW Tiguan

Motor ve yürüyen aksama geldiğimizde ise Passat’tan hatırladığımız 2.0 litrelik Bluemotion teknolojili 150 HP (110 kw) /340 Nm dizel makine ve bu tork canavarıyla uyumlu çalışan 7 kademeli ıslak kavrama DSG yarı otomatik vites kutusuyla karşılaşıyorsunuz. Üstelik test aracımızda sürekli dört tekerlekten çekişe müsaade eden 4Motion sistemi de bulunuyordu. Tam anlamıyla “yok yok” diyebileceğimiz bir kombinasyon ile hem İstanbul çile trafiğinde, hem otoyolda, hem de arazi şartlarında sürüşler gerçekleştirdik. Gücüne rağmen coşkulu bir sürüş keyfi olduğunu söyleyemem ama düşünürsek zaten öyle bir yol da kalmadı! Ama kast ettiğim, gözüne kestirdiği BMW X3 gibi bir sürüş lezzeti. Motorun gaz tepkileri çabuk, pürüzsüz bir akış sağlıyor ama kendinine aşık etmiyor. Şehir içi trafi ğinde sakin, sessiz, konforlu ve elit sürüşlerimiz neticesinde onca dur kalk ve klima eşliğinde 7,1 lt / 100 km tüketim değerinin üzerine çıkmadık. Start&Stop sisteminin bunda etkisi mutlaka olmuştur. Ancak sert arazi şartlarında bile bu üst tüketim sınırını aşmadığımız gibi, otoyol şartlarında titiz bir kullanım şekliyle 4,8 lt/100 km değerini yakalayabildik. Otomobili değişik parkurlarda 250 kilometre kullandık. Teslim ederken ortalama tüketim değeri 5,9 lt/100 km. olarak göründü ki fabrika verilerine çok yakın bir değer elde etmiş olduk.

VW Tiguan

Tiguan heybetli görünümüne karşın bir arazi aracı değil. Önceliği kaygan yüzeylerde güvende hissettirmek. Ancak toprak yollarda ya da hafif eğimlerde güvenle ilerleyebilecek elektronik donanıma sahip. Zorlamanın manası yok. Piyasada bulunan değişik markaların kompakt SUV sınıfı ürünleri arasında liderliğe oturabilecek kalite ve özelliğe sahip olan yeni Tiguan, kullandığımız top modelde sunduğu fi yat olarak 185.100 TL etikete sahip bulunuyor. Panaromik açılır cam tavan ve metalik boya opsiyonu ekli olarak bu fiyata ulaşılmakta. Manuel vitesli ve benzinli motora sahip baz model ile arasında iki kat fiyat farkı bulunan test otomobilimiz VW Tiguan 2.0 TDi Bluemotion DSG 4Motion Highline, bu fiyata alınacak alternatifler çok detaylı şekilde değerlendirilerek ve karşılaştırması yapılarak satın alınmalı diye düşünüyorum. Üstelik önümüzdeki dönemde ÖTV üzerinde yapılacak müdahalelerle mevcut fiyatın daha da artacağı aşikar gözükmekte. Ülkemiz şartlarında tüketicinin nasıl bir otomobili tercih edeceği, kullanım şartları ve gereksinimlerine göre seçimini yapması çok önem taşımakta. Hele ki maliyetin bu kadar önem taşıdığı günümüzde 4 tekerlekten çekişli, 2.0 litrelik motora sahip bir dizel SUV araca gerek olup olmadığını değerlendirmek tüketicilerin tercihine kalmış.

 

+ Akıcı performans

+ Motorla uyumlu çift kavramalı

DSG şanzıman

+ Zengin ekipman ve sürüş konforu

+ Başarılı yalıtım ve ses sistemi

+ Prestijli ve güclü marka imajı

– Fazla sertleştirilmiş

süspansiyonlar nedeniyle şehir içi

yollarda titreşim hissediliyor.

– Motor hacmi nedeniyle fi yatı

yüksek

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1968

Motor gücü (HP/d/d):

150@3500-4000

Maksimum tork (Nm/d/d):

340@1750-3000

Vites kutusu: 7-ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 202

0-100 km/s hızlanma (sn): 9.3

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma)

(lt/100 km): 7.4/4.5/4.9

Ağırlık (kg): 1540

U/G/Y (mm): 4486/1839/1632

Aks mesafesi (mm): 2681

Bagaj hacmi (lt): 520/615/1655