Yeni 208

Gizlilik esas mıdır?

 Gizlilik esas mıdır?

lk örnek (prototip) araçlarımızı ürettik. Bu arabalar en üst seviyede gizlidir. Neden ve kimden gizlidir sizce? Scenic 1 gibi yeni bir sınıf yaratacak bir araç değilse rakiplerimizden gizlememize gerek var mı? İçindeki yeni teknoloji ürünleri parçalar tedarikçilerimizden geliyorlar. Aynı tedarikçiyi kullanan iki otomobil üreticisinin birbir-lerinin yeniliklerinden haberi olmaması mümkün mü sizce? Tabii ki tedarikçilerle gizlilik anlaşmaları yapılıyor. Tabii ki, tedarikçilerin, bir firmanın bilgilerini diğer firmaya vermesi suç. Ama yapılan toplantılarda X firması yeni modelinde şu yeniliği yapacakmış seklinde kayıt dışı konuşmalar da yapılır.

Peki yeni Jetta’yı kimden gizliyoruz? Yeni ürünü, parası cebinde, yarın araba alacak müşteriden gizliyoruz. Eğer seneye çıkacak arabayı bugünden gösterirsek, içindeki yenilikleri anlatırsak bugünkü müşteri araba alma planlarını erteler ve “o” arabayı beklemeye başlar. Ve dolayısı ile biz bugünkü müşterimizi kaybederiz.

İşte bu sebeplerle ürettiğimiz araçları formları dışarıdan gözükmeyecek şekilde kaplarız. Kaplama yapılırken, arabayı gizleriz ama biliriz ki kamuflaj yapılmış araba daha çok ilgi çeker ve daha çok fotoğrafı çekilir. Bu yüzden konunun reklam boyutunu da düşünerek her firma kendi kamuflaj formunu ve stilini yaratır. Kullanılan gizleme formları dizayn bölümleri tarafından geliştirilir. İlk araç kamufle edildikten sonra, yetkili kişilerin onayı alınır ve sonraki araçların hepsi aynı şekilde gizlenir. Bazı makyajlama (facelift) kamuflajlarında aracın değişmeyen yerlerini de gizleme yaparak hedef şaşırtırız:)

İlk örnek araçlar üstünde hangi denemeler yapılır?

– Firma içinde yapılan “Araç tip onayı” testleri

(Homologasyon)

– Motor yazılım ve vites kutusu testleri

– Deneme kabinleri içinde yapılan statik ve dinamik yorulma testleri

– Sıcak ve soğuk yol testleri

– Anti korozyon testleri

– Dizayn doğrulamaları

– Satış sonrası eğitimleri

– Kabin içinde yapılan ani sıcak – soğuk değişimleri ve güneş dayanıklılık testleri

– Euro NCAP öncesi firma içinde yapılan çarpma testleri

– Akustik testler

– Yol tutuş / ABS / ESP / testleri

– Müşteri gözüyle yapılan yol testleri

– Yakıt sarfiyat testleri

– Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) testleri

– Yaşlandırma testleri

Bu testlerin bazıları firmaların kendi test pistlerinde, bazıları kiralanan uluslararası test merkezlerinde, bazıları ise trafiğe açık yollarda yapılırlar. Bizim Jetta örneğimizde, ana proje olan Golf daha önceden üretildiği ve B sütununa kadar Jetta ile aynı olduğu için zaten birçok yeri daha önceden denenmişti. Motor yazılımlarının yeniden test edilmesine ve gerek yoktur. Ancak aile arabası olan Jetta da arka diz mesafesi arttırıldığı için dingil mesafesi (wheel base) Golf’ten daha büyüktür. Jettanın süspansiyonu konfora yönelik seçildiği için aracın amortisör-yay, konfor, yol tutuş, fren, ABS, ESP, sistemleri denenmeli ve gözden geçirilmelidir. Bagaj kullanımı ve akustik konuları da Golf’ten farklı olacağımız yerlerdir.

Bu araçlar denemeleri bittikten sonra parçalanırlar. Bazıları o kadar iyi durumdadır ki içiniz gider güzelim arabanın parçalanmasına, onlar fabrika içinde plakasız olarak kullanılırlar. Ama her durumda eskiyince onlar da parçalanırlar.

Önümüzdeki ay otomotiv test merkezlerinden bahsedeceğiz.