Skoda Octavia 1.6 TDI DSG
Çek üretici Skoda’nın “markanın kalbi” olarak nitelediği ve Türkiye dahil tüm dünyada en çok satan modeli olan Octavia, kapsamlı bir yenilenme operasyonuyla iddiasını artırdı. VW’de Jetta, Seat’ta Toledo, Audi’de A3 Sedan modellerinin Skoda karşılığı Octavia, grubun benzer ölçülerdeki geleneksel sedan formatından daha geniş kabin ve daha büyük bagaj özellikleriyle ayrılan bir bestseller. Motor ve yürüyen aksamda aynı teknolojilerin kullanıldığı Çek temsilcisi, daha uygun servis giderleri ve daha düşük fiyatlı parça fiyatlarıyla olduğu kadar artık iyice artan kalitesiyle de dikkat çekiyor. Jetta’ya grup içinden ciddi bir alternatif yaratan Octavia, geçen yıl geçirdiği makyajın ardından yenilenen yüzüyle iyiden iyiye prestij sahibi de oldu.
Üçüncü nesil Octavia’da sedan versiyonun boyu, tamponlarda yapılan değişikliklerden dolayı 11 mm uzayarak 4,670 mm’ye uzarken gövde formu korunduğundan aks mesafesi ya da genişlikte değişiklik yok. Octavia’nın burnunda geniş radyatör ızgarasının yanı sıra çift parçalı farlar, modele daha üst sınıfa aitmiş gibi bir görünüm kazandırmış. Uzun ve kısa farlar birbirinden ayrılarak sert bir ifade kazandırılan yüzde yeni geliştirilen full LED teknolojili farlarsa, “Style” donanım seviyesinde standart olarak yer alıyor. Ön tampon gibi yeniden tasarlanan arka tampon, ince konturlarıyla daha güçlü görünüyor. Otomobilin arka aydınlatma grubundaysa çabuk ve güçlü ışıma sağlayan LED’lerden yararlanılmış. Gece sürüşlerinde iç kapı panellerinde estetik ışıklandırmalar dikkat çekici.
Otomobilin kabinine girdiğimizde kokpitte artık daha fazla yumuşak dokunuşlu malzeme kullanıldığı için kalite hissinin biraz daha arttığını gözlüyoruz. Geleneksel VW Group ergonomisi ve malzeme kalitesi kokpitten kapı içlerine her yerde kendisini gösteriyor. Kokpitte kocaman bir dokunmatik infotainment ekranıyla teknolojiyi de en güncel haliyle kabine taşımış Skoda. Konsolda cep telefonu sabitlemek için konulmuş aparat ve küllük, hareketli parça adedini artırmış, dağınıklık yaratabilir parçalar… Elden geçirilen çok fonksiyonlu göstergeler daha okunur ve belirgin bir hale getirildi. Bu değişim, donanım paketlerine göre farklılıklar gösteriyor. Ayrıca klima kontrol düğmeleri de görsel olarak yenilendi. Gece sürüşlerinde iç kapı panellerinde estetik ışıklandırmalar dikkat çekici. Kapı içlerine, ambiyansın farklılaşması amacıyla isteğe bağlı alınabilen ışıklandırma seçenekleri eklenmiş. LED teknolojili ışıklandırma, kabinde farklı atmosferler yaratılabilmesi amacıyla 10 değişik renk seçeneği sunuyor.
Kabin mesafeleri bu otomobilin en başından beri en önemli avantajlarından biri. İç uzunluğu 1782 mm olan otomobil, arka koltuk yolcularına 73 mm diz mesafesi sunuyor. Liftback gövde formu, arka koltuklarda olduğu gibi bagajda da büyük kullanım avantajı sağlıyor. 568 litrelik bagaj hacmi, arka koltuk sırtlıkları yatırılarak 1530 litreye kadar genişletilebiliyor. Sadece Skoda modellerinde gördüğümüz “hangar” kapağı elciği, kirlenen tutamaklara güzel bir alternatif. Arka camdaki silecek de sedanlarda göremeyeceğiniz bir yardımcı.
Kaputun altında VW Grubu’nun kendini onlarca modelde ispatlamış güvenilir 1.6 litrelik dizel motoru yer alıyor. Düşük devirden itibaren yüksek tork çıkışıyla güçlü çekiş sağlayan dört silindirli makina, bize biraz uğultulu çalışıyor gibi geldiyse de klasik dizel sesi rahatsız edici seviyede değil. Sakin kullanımlarda olağanüstü cimri olan dizel motor, 7 ileri vitesli çift kavramalı DSG otomatik şanzımanla uyum içinde görev yapıyor. Motorun ürettiği yüksek torku, ön tekerleklere aktaran vites kutusu, manuel kullanım imkanı da sağlıyor. Ama dur kalklı trafikte ısınınca kalkışları titreşimli ve kasılarak yaptığını gözledik. VW’nin kaç yıllık şanzımanında hala bu tip sorunların olması ilginç…
Otomobilde sürüşe dair yapılan değişikliklerin başında artırılan iz açıklıkları geliyor. Daha iyi yol tutuş için arka akslarda iz açıklıkları 20 mm artırılmış. Fren disklerinin de daha etkili frenaj için büyütüldüğü belirtiliyor. Diri süspansiyon ayarına sahip otomobil yine de dozunda yaylandırma konforu sunmaktan geri kalmıyor. Bu karakter, sanki olduğundan büyük bir otomobil kullanıyormuş hissi veriyor.
İsteğe bağlı olarak alınabilen ve Şehiriçi Acil Frenleme fonksiyonuna sahip Ön Bölge Frenleme Asistanı, Yaya Koruma Sistemini de içeriyor. Sistem radar sensörleri kullanıyor ve artık karşıdan karşıya geçen yayalara karşı da tepki sağlıyor. Sistem, 10 ile 60 km/s hızlar arasında çalışırken, bu hızlarda bir kaza ihtimali sezdiğinde gerekirse acil frenleme yapıyor.
Araçtaki Manevra Asistanı, geri park manevralarında, aracın arkasında bir engel algılaması halinde otomatik olarak frenlemeyi yapıyor. Park ederken gözden kaçar bir şey olursa Octavia “kazık gibi” sert frenle hatırlatıyor, bir daha kaçırmıyorsunuz… Test otomobilde donanım seviyesine göre geri görüş kamerasının olmaması, daha alt sınıflar karşısında kendini arattırdı.
Yeni teknolojilerin eklenmesiyle güncellenen Octavia, artık daha yakışıklı görünüyor. Yenilenmesi yakın olan Jetta’yı beklemek istemeyenlere ortak teknolojinin yanında daha fazla iç hacim ve rahatlık sunarak ilginç bir alternatif olabilir.
+ Güçlü çekiş
+ Düşük yakıt tüketimi
+ Büyük bagaj
+ Ferah kabin
+ Malzeme kalitesi
– Uğultulu çalışan motor
– DSG şanzımanın titremeleri
– Geri görüş kamerası olmalıydı
Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1598
Motor gücü (HP/d/d): 115@3250-4000
Maksimum tork (Nm/d/d): 250@1500-3200
Vites kutusu: 7-ileri DSG otomatik
Maksimum hız (km/s): 202
0-100 km/s hızlanma (sn): 10.2
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.2/3.8/3.9
Ağırlık (kg): 1036
U/G/Y (mm): 4670/1819/1461
Aks mesafesi (mm): 2686
Bagaj hacmi (lt): 568/1530