Yeni 208

Üretimde devamlılık

 Üretimde devamlılık

Jetta’nın yerine geçecek otomobilin doğuşuna tanıklık etmeye devam ediyoruz. Ön seri otomobiller yapılırken biz fabrikanın geri kalanına bakalım biraz.

Şu anda üretim bantlarında üretim hattında güncel Jetta’nın parçaları, üretim araçları ve donanımları var ve hala güncel Jetta üretilmeye devam ediliyor. En son üretilecek otomobile kadar kalite seviyesinden ödün verilemez. Son otomobilleri alacak müşterilere “kusura bakmayın, biz yeni proje arabamızla ilgileniyorduk, o sebeple arabanızda kalite problemleri var” diyemeyiz. Ancak yine de arabanın üretiminin nasıl duracağını planlamak lazım.

Günde yüzlerce araba yapan bir üretim tesisinden bahsediyoruz.  Bir anda eski araba duracak ve aynı anda, hiç üretim kaybı olmadan yeni araba başlayacak. Bu organizasyon oldukça külfetli ve büyük bir planlama ve işçilik gerektirir.

Daha önce konuşmuştuk, otomobil fabrikasında üretim bir tren katarı gibidir diye. Yürümeye başlayan treni, üretimi pat diye durduramazsınız. Haftalar öncesinden tedarikçilerinize haber vereceksiniz, şu tarihten itibaren artık sizden tampon almayacağım diye. O da, kendi alt tedarikçisine, senden tampona takılan sis farını artık almayacağım diye haber verecek. Örnekleri çoğaltabiliriz.

Üretim tesisine yani fabrikaya gelelim, içeride yapılan eski arabaya ait birçok parça var. Örneğin vites kutusu, yeni arabada aynı dişli oranları ve hatta eski arabamızda 5 vitesli bir kutu kullanılırken simdi 6 vitesli bir kutuya geçiliyor olabilir. Vites kutusundaki her türlü üretim eşzamanlı olarak duracak, son kutuların üretimi en son arabaya yetecek şekilde yapılacak ve bu sırada üretimde hiç aksama olmayacak.

Pres atölyesine bakarsak, orada da işler hemen hemen aynı durumda, son arabalara yetecek sayıda sac parça basıldıktan sonra stoklanacak ve ardından yeni arabanın parçalarının üretimine başlanacak. Bugünlerde pres atölyesinde her parçanın iki adet kalıbının da ellerinin altında olması gerek. Kalıp deyince tavan sacını basan kalıbın büyüklüğünün bir araba kadar olduğunu ve bir tavan sacının basılabilmesi için en az 4 adet kalıba gerek olduğunu hatırlatmak isterim. Pres atölyesinde hem kalıp hem de imal edilen parçalar için stoklama alanı sıkıntısı var.

Montaj hattında da durumlar aynı, çünkü şu anda üretim hattında her iki arabanında da üretim araç gereçleri ve parçaları var. Montaj çalışanları birbirine benzeyen parçalarda hata yapmadan üretim yapmak için azami dikkat gösteriyorlar Üretim bandının kenarında yer sıkıntısı var.

Yeni araba henüz satılamadığı için yapılan tüm ön seri araçlar otoparkta duruyor. Araç stok alan ağzına kadar doldu. Üstelik araç henüz basına gösterilmediği için gizlilik devam ediyor.

Planlama ekipleri güncel arabayı hatasız ve zamanında durdurup, yeni arabayı zamanında ve üretim de aksamalar olmadan başlatabilmek için gece gündüz çalışılıyor.

Gelelim eski arabadan yeni arabaya geçilme sürecine. Bu sürecin araç üretim kaybına sebep vermemesi için genellikle hafta sonuna denk getirilir. Üretim ve mühendislik ekipleri hafta sonu çalışarak üretim hatlarındaki eski arabaya ait tüm parçalar ve üretim ekipmanları kaldırılır. Yenileri yerleştirilir ve ilk gelen vardiya ile yeni arabanın üretimine başlanır.

Eski arabanın elimizde kalan parçaları yedek parça olarak kullanılmak üzere yedek parça yönetim bölümüne sevk edilir. Bildiğiniz gibi üretimleri biten araçların yedek parçalarının 10 yıl boyunca piyasa verilmeye devam etmesi lazım. İşte burada dev-reye, yedek parça yönetimi bölümü devreye giriyor ve gerekli olduğu zamanlarda kısa süreli olarak “yedek parça“ üretimi yapılıyor.