Reklam

Virüs kabine girmez mi?

 Virüs kabine girmez mi?

Dünyayı çalkalayan Corona virüsü otomobillerin dışında mı kalıyor sanıyoruz?

Aracınızdaki Polen filtresi Corona virüsüne karsı işe yarıyor mu? Hemen hepimizin aracında bir polen filtresi var. Acaba bu polen filtresi dünyanın en ölümcül virüsünü engelleyebiliyor mu?

Önce şu mikron işini bir açalım. Klasik tanımıyla milimetrenin binde birine mikron diyoruz. Anlayabilmek adına birkaç örnek verelim;

70 mikron- İnsan saç telinin ortalama kalınlığı.

40 mikron- İnsan gözünün nesne olarak görme limiti.

25 mikron- Beyaz kan hücreleri

8 mikron- Kırmızı kan hücreleri

2 mikron- Bakteriler

0,015 ile 0,25 mikron- Virüsler

Şimdi gelelim otomobillerdeki polen filtrelerine;

Adı üstünde, kendini ilkbaharda gösteren polenlere karşı alerjik reaksiyonları önlemek için yapılmışlardır. Bu filtreler ancak 1 mikron seviyesindeki parçacıkları hapsedebilirler. Yani akciğerlere ulaşabilen, astım ve alerjileri tetiklemeye neden olabilen bakterileri, polenleri ve egzoz gazı partiküllerini filtreleyebilirler.

Sonuç olarak otomobillerdeki polen filtreleri virüsleri tutmak için hemen hemen hiçbir işe yaramazlar.

Peki virüsleri tutabilecek bir filtre sistemi yok mu? Var tabii ki, HEPA filtreler (High Efficiency Particulate Air) birçok sektörde uçak, hastane ve temiz odaların havalandırma sistemlerinde toz, polen, bakteri ve hatta bazı virüsleri tutmak için kullanılır. Her şey boyutlarına ve kullanılan filtre kategorisine bağlıdır.

Otomobildeki polen filtresinin yerine HEPA filtre takabilir miyiz? Tabii ki takabiliriz. Ancak işe yaramaz. Çünkü filtre o kadar sıkı dokunmuştur ki içinden havanın geçmesi gerçekten çok zordur. Aracımızın klima sisteminin üfleyici/ emici motoru bu sıkı dokunmuş filtrenin içinden hava basacak kadar güçlü değildir.

Yeterince uzmanı olmadığım bir konu ancak, medyada yazılanlara bakarak kişisel koruyucu maskeler için de aynı şeylerin geçerli olduğunu düşünüyorum.

 

Sağlıkla kalın.